KNHS

terug

Anky kan meest succesvolle Nederlandse Olympische sporter aller tijden worden
4 augustus 2008
anky 5

De kansen van de Nederlandse hippische sporters op Olympisch eremetaal

ERMELO/HONG KONG (KNHS) - Als Anky van Grunsven er in slaagt om met IPS Salinero voor de derde maal individueel Olympisch kampioene te worden en zij weet samen met het Nederlandse dressuurteam ook goud te winnen, dan is Anky de meest succesvolle Nederlandse sporter aller tijden op de Olympische Spelen. Nu wordt de lijst nog aangevoerd door zwemster Inge de Bruin met vier maal goud, twee maal zilver en twee maal brons. De teller voor Van Grunsven kan na Hong Kong komen te staan op vier maal goud en vier maal zilver.

Dressuur

De kansen van de Nederlandse dressuurruiters in Hong Kong worden ook door buitenlandse media hoog aangeslagen. In diverse voorspellingen van toonaangevende sportbladen staat vermeld dat Nederland zowel in het individuele als in het teamklassement de hoogste Olympische eer gaat opeisen. Boegbeeld Anky van Grunsven (Erp) gaat in Hong Kong aan haar zesde Olympische Spelen beginnen en heeft in IPS Salinero een paard waarmee ze in Athene al individueel goud wist te winnen. Gezien de prestaties van het Nederlandse team tijdens het EK in Turijn in 2007, waar Nederland eindelijk de Duitse hegemonie wist te doorbreken, is het terecht dat Nederland nu de favorietenrol inneemt. Naast Anky maakte toen ook Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde), die Hunter Douglas Sunrise reed, deel uit van het team en zij eiste bovendien tweemaal individueel brons op. En ook Hans Peter Minderhoud (Harskamp) maakte deel uit van het gouden team met Exquis Nadine. Reserve combinatie Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival boezemde in Aken dit jaar de Duitse concurrentie angst in door in drie proeven, de Grand Prix, de Spécial én de Kür, tweede te worden, achter Isabell Werth, maar voor de andere kandidaten die namens Duitsland naar Hong Kong gaan (Heike Kemmer en Nadine Capellmann). Daarnaast hebben de Amerikanen een sterk team, waardoor de strijd tussen zilver en brons (dan ga ik er vanuit dat 'wij' het goud winnen) wel eens tussen Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika zou kunnen gaan.

Springen

In de aanloop naar de Olympische Spelen werd de Nederlandse springploeg achtervolgd door tegenslagen. Eerst brak Jeroen Dubbeldam (Weerselo) in april zijn knie- en kuitbeen. Toen Jeroen daarvan hersteld was bleek BMC Up and Down net niet fit genoeg, waardoor Dubbeldam zich terugtrok. Albert Zoer (Echten) brak zijn kuitbeen, na in Aken met Okidoki als enige foutloos de landenwedstrijd te hebben gereden. Op zondag won Zoer met Sam daar de Grote Prijs. Maar geen Hong Kong voor Albert. Vlak voor vertrek naar Hong Kong gaf het ruitergevoel van Gerco Schröder (Tubbergen) aan dat hij liever met Eurocommerce Monaco naar de Olympische Spelen wilde afreizen dan met de schimmelhengst Eurocommerce Berlin.
Ondanks alle tegenslagen mag de Nederlandse equipe echter zeker niet kansloos worden geacht om tijdens de Olympische Spelen een topprestatie neer te zetten. Angelique Hoorn (Wanneperveen), de eerste vrouw voor Nederland in het springruiterteam op de Olympische Spelen, heeft in Blauwendraad's O'Brien een hengst die eigenlijk geen fout wil maken. Opium VS van Mark Houtzager (Rouveen) heeft meerdere malen laten zien dat ook hij zware parcoursen gemakkelijk aankan. Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpappilon Armanie maakte vorig jaar overtuigend deel uit van het Nederlandse team dat op het EK in Mannheim goud wist te winnen. Gerco Schröder doet een beroep op de uiterst ervaren en gelouterde Eurocommerce Monaco en ook deze combinatie heeft vaker bewezen met de zwaarste hindernissen geen moeite te hebben. En reserve ruiter Leon Thijssen (Baarlo) heeft in Olaf een paard dat evenmin moeite heeft met zware parcoursen. Daarbij komt dat de landenwedstrijd op de Olympische Spelen in het verleden altijd minder zwaar bleek te zijn dan de landenwedstrijden op EK's en WK's. Dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat er aan de Olympische Spelen ook combinaties uit 'exotische' landen aan de start komen. Voor de sport zou het schadelijke beelden opleveren wanneer deze exoten gaan crashen op te zware hindernissen. Du ondanks het feit dat Rob Ehrens geen beroep kon doen op Zoer en Dubbeldam blijft het Nederlandse team één van de kanshebbers op eremetaal.

Eventing

Eindelijk is Nederland ook weer in de eventingsport aanwezig op de Olympische Spelen en wel met Tim Lips (Made) en Blom's Oncarlos. De jonge Tim Lips, zoon van bondscoach Martin Lips, maakte als kind de Olympische Spelen van Barcelona mee, waar zijn vader deelnam. Tim Lips werd vorig jaar in Boekelo Nederlands kampioen in de eventingsport en heeft een goed voorseizoen achter de rug. Dat voorseizoen werd bekroond met een ijzersterk optreden tijdens de eventingwedstrijd in Aken, waar hij temidden van een sterk internationaal veld als tweede eindigde, na zelfs aan de leiding te hebben gestaan na dressuur en springen. De kans dat Tim Lips een medaille wint in Hong Kong lijkt heel klein, maar een plaats bij de eerste tien zou voor de Nederlandse eventingsport een enorme opsteker betekenen. In ieder geval voor bondscoach Martin Lips die er zijn zinnen op heeft gezet om zich met teams via de twee komende EK's en het WK in 2010 voor Londen 2012 te kwalificeren.

De hippische sport staat in de Nederlandse medaille spiegel van de Olympische Spelen op de derde plaats, achter zwemmen en wielrennen. Daarmede wordt de prominente positie van springen, dressuur en eventing in de Nederlandse sportwereld duidelijk onderstreept. Het valt in alle redelijkheid te verwachten dat de acht Nederlandse hippische sporters er alles aan zullen doen om die positie verder te onderstrepen en te versterken.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto Anky van Grunsven door: www.melissen.net