NMBS

Einde bouwvakantie: bouwwerven van Antwerpen-Centraal terug in actie

04/08/2008

Na de bouwvakantie worden twee belangrijke bouwprojecten in Antwerpen-Centraal verder gezet.

Bouw van de tweede stationstoegang Kievit

Door de opgelopen vertraging van vorig jaar, zal het reppen worden om de tweede stationstoegang Kievit af te werken tegen december 2008. Daarom heeft de NMBS-Holding de aannemer aangespoord om tijdens de bouwvakantie niet alle activiteit te staken.

Twee derde van het glas op het 5000 m² dak is gelegd. Daarnaast moet nog 1500 vierkante meter glas voor de gevels worden geleverd. Wanneer de nieuwe stationsingang winddicht is, kan in het najaar de technische installatie worden geplaatst.

Renovatie van het monumentale gebouw

Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de koperen dakbedekking van de koepel, is de renovatie van de gevel kant De Keyserlei gestart.

Net voor de bouwvakantie werd de werfstelling geplaatst voor het heroprichten van de monumentale stationstoren op de hoek van de Pelikaansstraat. In het steenkappersatelier worden de stenen versieringen van de toren nagemaakt aan de hand van archiefmateriaal. Eind dit jaar zal de toren terug schitteren in het straatbeeld van De Keyserlei.

In september wordt gestart met het terugplaatsen van de gevelkroonstukken boven de stationstoegang De Keyserlei met de heroprichting van het fronton. Dit project moet in april 2009 klaar zijn. Op het fronton zullen twee bronzen leeuwen hun plaats terug innemen boven de oorspronkelijke monumentale klok. Dit najaar maakt de NMBS-Holding een kopie van de originele beeldhouwwerken om ze aan de Antwerpse Zoo te schenken.

Net zoals de gevel van de kant Astridplein krijgt ook de gevel van de kant De Keyserlei een ultieme renovatiebeurt van november 2008 tot april 2009. Dankzij een doordachte werforganisatie wordt de plaatsinname voor de bouwactiviteit tot het strikte minimum beperkt. Aan De Keyserlei staat een veiligheidskap zodat reizigers steeds kunnen blijven gebruik maken van deze toegang.