Gemeente Voorschoten

Veurseweg

Vernieuwing Traverse start met Veurseweg

De gemeente Voorschoten werkt aan ingrijpende vernieuwing van de Traverse, de doorgaande weg tussen Leidschendam en Leiden. Op 18 augustus starten de werkzaamheden met deel I, de Veurseweg. De aanpassingen aan de Koningin Julianalaan en Leidseweg starten vanaf 2009. Een veilige doorgaande en groene route, vooral voor fietsers en voetgangers, is het primaire doel. Deze week ontvangen alle bewoners aan de Veurseweg een nieuwsbrief over de werkzaamheden en het tijdelijk ongemak. Alle belanghebbenden worden geïnformeerd via advertenties in de krant, de website en de informatiepagina van de gemeente. 04 Veurseweg 3-2 Small

Vier fasen

De werkzaamheden aan de Veurseweg nemen een aantal maanden in beslag en worden uitgevoerd in vier fasen. Op maandag 18 augustus start fase 1 met werkzaamheden tussen de Karel Doormanlaan en het Laantje van Van Wissen aan de even zijde. Fase 2 start medio oktober met werkzaamheden aan de oneven zijde van dit wegdeel. In oktober starten ook de werkzaamheden van fase 3 tussen de Karel Doormanlaan en Koninklijke Marinelaan, even zijde. In fase 4 vinden de werkzaamheden aan de oneven zijde van dit wegdeel plaats. Fase 4 duurt van november tot medio december 2008.

Overlast zo kort mogelijk

Het vernieuwen van de gehele rijbaan, delen van de fietspaden, verlichting, (ver)planten bomen en parkeervakken zijn ingrijpende werkzaamheden die onvermijdelijk overlast geven. De gekozen werkwijze `kort maar hevig' moet de overlast zoveel mogelijk beperken. Toch zijn geluidsoverlast en een verminderde bereikbaarheid niet te voorkomen.

Omleiding doorgaand verkeer

Het doorgaande verkeer vanuit èn richting Leidschendam wordt gedurende de hele periode omgeleid via de A4 of de N44/A44. De omleidingsroute is met borden aangegeven. Ook de Noordsingel in Leidschendam wordt gedurende deze periode vernieuwd. Door het combineren van de werkzaamheden in beide gemeenten heeft het doorgaande verkeer een kortere periode overlast. Tijdens de werkzaamheden is bestemmingsverkeer mogelijk en blijven bedrijven en Hotel-restaurant De Gouden Leeuw bereikbaar. Ook de woningen blijven bereikbaar, maar parkeren kan alleen op enige afstand.

Eenrichtingsverkeer

Wel moet het verkeer tijdens fase 2 rekening houden met de tijdelijke instelling van eenrichtingsverkeer in de richting Leidschendam. Verkeer in de andere richting moet omrijden via de A4 of A44/N44. Om deze periode zo kort mogelijk te houden, werkt de aannemer Dura Vermeer tussen 7.00 en 22.00 uur en in de weekenden. Omdat het werk binnen de bebouwde kom plaatsvindt, zijn er 's nachts geen werkzaamheden. De verwachting is dat het instellen van dit eenrichtingsverkeer van medio oktober tot begin november duurt.

Fietsers en voetgangers doorgang

Fietsers en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de Veurseweg. Zij worden naar één kant geleid. Fietsers maken gebruik van het fietspad, dat in twee richtingen te berijden is. Het voetpad blijft telkens aan één zijde begaanbaar.

Hulpdiensten en bussen

Uiteraard blijft de Veurseweg in beide richtingen te gebruiken voor de nood- en hulpdiensten. Ook de bussen van Connexxion kunnen in beide richtingen rijden. Dit verkeer gaat alleen in fase 2 over rijplaten op het bestaande fietspad. Ander verkeer kan hier niet overheen. Het is aan te raden gedurende de uitvoeringsperiode, indien mogelijk, te kiezen voor de fiets, scooter of de bus.

Met de vernieuwing van de Traverse kan Voorschoten uitzien naar een veilige, lommerrijke doorgaande route. De nieuwe Traverse heeft twee smalle rijbanen en een bloemrijke middenberm.

* 4 augustus 2008