Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 2 juli 2008

Kenmerk: kt-141

| | |RadiOlympia bij de NOS: voor het eerst vanaf locatie! 227 uur live radio vanuit Holland Heineken House in Peking

Live verslag doen van zoveel mogelijk sporten, afgewisseld met gasten en muziek. Die succesformule van RadiOlympia, sinds de Olympisch Spelen van 1984 in Los Angeles, zet de NOS ook bij de komende Olympische Spelen voort. Met wel één groot verschil. Voor het eerst komt RadiOlympia live vanaf locatie. Waar het programma alle afgelopen edities uit de studio in Hilversum kwam, is nu het Holland Heineken House in Peking voor 17 dagen het kloppend hart van NOS Radio. Een NOS radio-equipe van 24 mensen maakt daar 227 uur Olympische radio, 14 uur per dag, van 03.00 uur in de ochtend tot 17.00 uur in de middag. Dat alles op Radio 1.

RadiOlympia trapt op vrijdag 8 augustus tussen 14.00 en 17.00 uur af met een verslag van de opening. Vanaf zaterdag 9 augustus tot en met zondag 24 augustus is de dagelijkse marathon-uitzending van 14 uur te beluisteren. Deze 14 uur worden opgedeeld in 3 tijdsblokken: 03.00 - 06.00 uur, 06.00 - 12.00 uur en 12.00 - 17.00 uur. De presentatie van het nachtelijke tijdsblok tussen 03.00 - 06.00 uur wordt afwisselend gedaan door Ronald Boot, Jack van Gelder of Gio Lippens. De tijdsblokken overdag worden bij toerbeurt door Tom van 't Hek en Jurgen van den Berg gepresenteerd.

De uitzendingen zijn een mix van live verslagen en flitsen van alle sporten, interviews met sporters, coaches, begeleiders, etc., live schakelingen naar huldigingen van Nederlandse sporters in het Holland Heineken House en studiogesprekken met gasten die ter plekke zijn. Vijf maal per dag komt er een Olympisch overzicht langs: om 7.30, 8.30, 12.30, 16.30 en 17.30 uur. Naast het Olympische Sportnieuws, dat natuurlijk de hoofdmoot vormt van RadiOlympia, is er ook ruimte voor het overige nieuws. Ieder uur is er een bulletin van het NOS Journaal te horen en de redactie van het NOS Radio 1 Journaal verzorgt vanuit Nederland de berichtgeving over de overige actualiteiten. Het geheel wordt afgewisseld met muziek.

RadiOlympia wordt gemaakt door een NOS radio-equipe van 24 mensen in Peking. Het gaat om presentatoren, verslaggevers, (eind)redacteuren, regisseurs en technici.

Eindredacteur Bram Gaillard van RadiOlympia verwacht veel van het programma in de nieuwe opzet. "17 dagen bijna onafgebroken live verslag doen van sport op Radio 1 is natuurlijk al erg mooi. Uit ervaring weten we dat we daar veel sportliefhebbers mee bedienen. Maar dat het nu voor het eerst van locatie komt, geeft een extra dimensie aan het programma. Je zit dicht op het evenement, waardoor je als redactie nog meer gevoel hebt met de Olympische sfeer in Peking. En het is voor sporters en andere gasten, die in Peking en in het Holland Heineken House zijn, veel makkelijker om 'even' in de studio aan te schuiven."

NOS Langs de Lijn
Voor wie niet in staat is om RadiOlympia te volgen of in de avond nogmaals een round-up wil horen, is er gedurende de Olympische Spelen (8 - 24 augustus) ook nog de 'gewone' uitzending van NOS Langs de Lijn. Tijdens de Spelen wordt de luisteraar iedere avond tussen 22.00 en 23.00 uur bijgepraat over het Olympische nieuws van de afgelopen dag. Daarnaast zijn er interviews met Nederlandse sporters te horen. En er is aandacht voor het overige - niet Olympische - sportnieuws.

Wereldomroep
Tijdens de Olympische Zomerspelen maken de verslaggevers van NOS RadiOlympia en de Wereldomroep een speciaal Olympisch Journaal van 20 minuten voor de luisteraars wereldwijd. Bovendien kunnen luisteraars tijdens de Olympische Spelen elke dag tussen 13.00-17.00 uur via de Wereldomroep naar RadiOlympia luisteren. Wereldwijd via kortegolf en satelliet en in Europa ook via de kortegolf. Meer informatie staat op www.wereldomroep.nl/gids.

Noot voor de pers,