Gids naar Chinese dwangwerkkampen nabij Olympische stadions


AMSTERDAM, 20080808 -- Om buitenlandse journalisten de censuur in China te helpen doorbreken en de zorgvuldig afgeschermde mensenrechtenschendingen aan het licht te brengen heeft de CIPFG de `Guide to China's Labour Camps' beschikbaar gesteld. Deze gids geeft journalisten inzicht in de dwangwerkkampen die soms maar een paar kilometer van de Olympische stadions verwijderd zijn. De gids bevat gedetailleerde informatie over de verschillende locaties, de producten die er worden gemaakt en verklaringen van voormalige gevangenen. De 7 kampen in de gids zijn voornamelijk berucht om de hevige vervolging van de Chinese meditatiewijze Falun Gong.

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen heeft er sinds januari van dit jaar een grote intensivering plaatsgevonden van arrestaties van beoefenaars van Falun Gong. Meer dan 8.000 zijn tijdens deur-tot-deur acties opgepakt. Velen zijn daarna zonder proces voor 2 of 3 jaar naar een dwangwerkkamp gestuurd. In tegenstelling tot de belofte van "volledige vrijheid" voor journalisten blijven de Chinese autoriteiten de toegang tot Falun Gong gerelateerde websites in het Olympisch mediacentrum blokkeren.

De `Guide to China's Labour Camps' kan buiten China bekeken worden via deze link:
www.humanrightstorch.org/news/guide-to-olympic-village-labor-camps/
Binnen China kan men met de tools van internetfreedom.org door de internetcensuur heen breken:
www.internetfreedom.org


__________________________________________
Achtergrond:

Falun Gong beoefenaars die slachtoffer zijn geworden van marteling bepalen 66 procent van het VN onderzoeksrapport naar marteling in China. Het laatste jaarrapport van het Amerikaanse staatsdepartement over de Mensenrechten situatie in China verklaart dat "verschillende buitenlandse analisten schatten dat aanhangers van Falun Gong ten minste de helft uitmaken van de 250.000 gedocumenteerde gevangenen" in China's enorme systeem van dwangwerkkampen.

De `Coalition to Investigate the persecution of Falun Gong' werd opgericht om internationale mensenrechtenorganisaties, rechtsgeleerden, medische instanties, NGO's en regeringsleden te verenigen om deel te nemen aan onafhankelijk onderzoek naar het brute Chinese beleid van gevangen nemen, martelen, vermoorden en oogsten van organen van Falun Gong beoefenaars.