Gemeente Drechterland

8-8-2008
hoger bedrag

Drechterland compenseert zorgaanbieders voor kosten thuishulp

Het college van Drechterland heeft besloten om Omring en andere zorgaanbieders financieel tegemoet te komen.
De zorgaanbieders in het hele land hebben de afgelopen maanden aandacht gevraagd voor de problemen die zij hebben bij het leveren van huishoudelijke hulpen. Deze problemen zijn ontstaan na invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds de Wmo op 1 januari 2007 is ingevoerd zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de huishoudelijk hulp.

De gemeente Drechterland heeft net als vele andere gemeenten, voor haar inwoners een nieuwe indicatie voor huishoudelijke hulp afgegeven. In veel gevallen betekende dit dat de hulp goedkoper kon worden geleverd, terwijl zorgaanbieders veel dure krachten in dienst hadden. De verschuiving van dure naar goedkopere hulp was echter veel groter dan verwacht. Hierdoor kwamen Omring en andere zorgaanbieders in financiële problemen en dreigden wachtlijsten te ontstaan. Zorgaanbieders gaven aan dat zij geen personeel meer konden werven.

Eerder dit jaar had het college al een toeslag aangeboden van ⬠1,95 voor alle uren goedkope hulp die in het contract met de zorgaanbieders niet waren voorzien. Al snel werd duidelijk dat deze toeslag te laag is. Daarom heeft het college nu besloten om voor elk uur goedkope hulp een toeslag van ⬠3,00 aan te bieden aan Omring en de andere gecontracteerde zorgleveranciers. Deze toeslag vervangt dan wel de eerdere toeslag van ⬠1,95. De gemeente Drechterland sluit hierbij aan bij de gemeenten in de regio Noord-Kennemerland en bij de gemeente Opmeer.

Zorgaanbieders hebben aangegeven dat met deze toeslag, in ieder geval dit jaar hun problemen zijn opgelost. Het college gaat er dan ook vanuit dat er geen wachtlijsten meer zullen ontstaan. Met ingang van het jaar 2009 zullen met de zorgaanbieders nieuwe afspraken worden gemaakt over de tarieven en de wijze waarop de huishoudelijke hulp wordt geleverd.