NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Stand van zaken schoning B-segment 2009
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op verzoek van de NVZ en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) besloten om, als gevolg van de uitbreiding van het B-segment per 2009, de schoning van het FB-budget lokaal in te vullen. Door deze mogelijkheid krijgen ziekenhuizen de kans om onder andere ongewenste effecten zoals negatieve budgetten te voorkomen. Daardoor kan meer tegemoet worden gekomen aan specifieke lokale situaties, een wens die door meerdere ziekenhuizen bij schoning in 2008 is geuit.

Schoning 2008
De schoning van het FB-budget per 2008 verdient allerminst de schoonheidsprijs. De wijze waarop de beleidsregels tot stand zijn gekomen en de manier waarop hierover gecommuniceerd is, hebben alle branchepartijen aangegrepen om naar een goed en bruikbaar alternatief te zoeken. Gebleken is dat er steeds meer lokale problemen ontstaan op het moment dat gekozen wordt voor landelijk vastgestelde normen en prijzen. Daarbij lopen ziekenhuizen in toenemende mate aan tegen de specifieke lokale afspraken in het FB-budget.

Aantal, profiel en prijs
Op initiatief van de NZa hebben de eerste voorbereidende technisch overleggen plaatsgevonden over de wijze waarop vormgegeven kan worden aan de schoning van de budgetten per 1 januari 2009. De NZa biedt daarbij aan meer ruimte te geven aan de specifieke lokale omstandigheden. Het voorstel is dan ook om lokale partijen niet alleen te laten onderhandelen over de aantallen en de overloop-DBC's, maar ook over de profielen en de kostprijzen.

De NVZ heeft al eerder aangegeven voorstander te zijn van lokale oplossingen voor de schoning van het B-segment; zeker wanneer een groot gedeelte van de bekostiging via vrij onderhandelbare tarieven plaatsvindt. De NZa is van mening dat door het volledig vrijgeven van de schoning ook de onderhandelingen over de contractprijzen in het nieuwe B-segment een betere impuls krijgen. De directe relatie tussen schoningsprijs en contractprijs wordt door de veranderde methodiek immers losser.

Belemmeringen
Met name als het gaat om de tijdsdruk, de beschikbaarheid van informatie en de noodzakelijke uitvoerende capaciteit zien veldpartijen belemmeringen. Om hieraan tegemoet te komen, zal de NZa ervoor zorgen dat de partijen gebruik kunnen maken van landelijke schoningsinformatie die als "defaultgegevens" aangeleverd zullen worden.
Het blijft uiteraard een verantwoordelijkheid van ziekenhuis én zorgverzekeraar om invulling te geven aan de schoning in 2009 .

Duidelijkheid
De raad van bestuur van de NZa heeft afgelopen maandag in zijn vergadering de schoning voor 2009 vastgesteld. Begin september zal de NZa het definitieve schoningsformulier uitleveren . Vanaf dat moment kunnen zorgverzekeraars en ziekenhuizen de afspraken voor de schoning 2009 gaan maken. Vanaf medio september zijn ook de definitieve B-segment-DBC's bekend en kunnen de contractonderhandelingen over het B-segment gaan plaatsvinden. Het is de bedoeling dat vóór 31 december zowel de contractonderhandelingen als de schoning 2009 afgerond zijn.