Vilans

driekwart miljoen mensen in Nederland last van incontinentie!

Meer dan driekwart miljoen mensen in Nederland last van incontinentie!

Nu aanmelden voor eerste ronde Verbetertraject Continentie

Utrecht, 8 augustus 2008 - November van dit jaar gaat er een nieuw verbetertraject van Zorg voor Beter van start; het Verbetertraject Continentie. Demografische en maatschappelijke ontwikkelingen zullen ertoe leiden dat het aantal mensen met incontinentie in de toekomst zal stijgen en dat de impact die het heeft op de kwaliteit van leven groter wordt. Daarnaast heeft het vóórkomen van incontinentie positieve gevolgen voor de fysieke belasting, de werkdruk en de kosten van het personeel, aldus projectleider Roelf van der Veen van Vilans. Organisaties in de langdurende zorg kunnen zich nu bij Vilans aanmelden voor gratis deelname aan de eerste ronde. Organisaties krijgen de kans een jaar lang de zorg rond continentie te verbeteren volgens de meest recente inzichten.

Voor veel cliënten in zorginstellingen is een normale toiletgang, waarbij je zelf bepaalt waar en wanneer je gebruik maakt van het toilet, niet meer mogelijk. Door een verstandelijke achteruitgang, zoals dementie, of door lichamelijke beperkingen worden cliënten afhankelijk van de hulp van anderen. In Nederland hebben meer dan driekwart miljoen mensen te maken met incontinentie, het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Uit diverse onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat de helft tot meer dan 90% van cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen in enige mate incontinent zijn. Ook in de thuiszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg komt incontinentie veel voor. Naast de lichamelijke ongemakken van de incontinentie is er vaak ook een verlies van eigenwaarde en een gevoel van schaamte. Met persoonlijke, vraaggerichte zorg, kunnen veel ouderen langer zelfstandig naar het toilet blijven gaan. Het zorgvuldig omgaan met, en het eventueel terugdringen van de hoeveelheid incontinentiematerialen, levert een behoorlijke besparing in kosten en werkdruk bij het personeel op.

Werkwijze Verbetertraject Continentie
In het verbetertraject wordt gewerkt volgens een gestructureerde verbetermethodiek, een resultaatgerichte aanpak van verbeteren. Deelnemende organisaties stellen een multidisciplinair verbeterteam samen voor de duur van twaalf maanden. Dit team maakt een analyse van de situatie in hun eigen organisatie. Daarna wordt gekeken welke verbeteracties het team daarop kan ondernemen. Vilans organiseert tijdens het verbetertraject een aantal werkconferenties. Hier kunnen deelnemers, samen met deskundigen, ervaringen en successen uitwisselen en workshops en trainingen volgen. Er wordt regelmatig gemeten op een aantal indicatoren om te kunnen kijken of er vooruitgang wordt geboekt. Gedurende het hele traject krijgen de deelnemers ondersteuning en inhoudelijk advies van experts. Een cliënt of cliëntvertegenwoordiger wordt betrokken bij het traject.

Meer informatie en aanmelden
Instellingen die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Vilans, secretariaat Verbetertrajecten, telefoon (030) 789 23 18, e-mail verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl. Ook op de website van Zorg voor Beter, www.zorgvoorbeter.nl, is meer informatie te vinden.

Over Zorg voor Beter
Het Verbetertraject Plus is een onderdeel van Zorg voor Beter. Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Dit om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Zorg voor Beter biedt een methodische aanpak, goede voorbeelden en advies van experts. Leren van elkaar staat centraal. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Vilans en TNO-Kwaliteit van Leven voeren uit.