Ingezonden persbericht

Politieke moesson

De Nepalese moesson is op de helft maar in de politiek blijft het onverminderd watertrappelen. Al vier maanden worstelen de politieke leiders met zichzelf, met elkaar, met de tradities en met het systeem.
Maoistenleider Pushpa Kamal Dahal (zijn nom de guerre 'Prachanda' is bezig in onbruik te geraken) wordt nog steeds door velen gezien als de volgende premier, maar 'caretaker prime minister' Koirala ontvangt in zijn residentie de ene politicus na de andere.
Lezen wij: "Prime Minister Girija Prasad Koirala appears to be on an overdrive to again secure the post of head of government, two days after coming from Sri Lanka visit to attend the SAARC summit, with a brief stopover in New Delhi to meet top Indian leaders."
Zou hij zich politiek gesteund weten door India tijdens zijn korte bezoek aan Delhi, en wat vinden de maoisten van deze inmenging? Dat hij naar Sri Lanka ging om de SAARC conferentie bij te wonen leidde ook al tot enorme protesten.

Het onttrekt zich enigszins aan ons voorstellingsvermogen dat de Nepali Congress partij, die flink heeft verloren bij de verkiezingen van 10 April, nu toch weer een regering zou kunnen vormen onder aanvoering van een hoogbejaarde vos die geregeld aan de zuurstoffles moet om zijn streken niet te verliezen.
De uiterst rechtse & pro-monarchie partij RPP schiet de maoisten zelfs te hulp en beschuldigt - bij monde van leider Kamal Thapa - de UML en de NC er van samen te spannen om de winnaar van de verkiezingen, de maoisten, uit het zadel te houden.
Aan de andere kant hebben de maoisten geen absolute meerderheid in het parlement, dus moeten ze een alliantie aan. Maar met wie? Ze hebben het coalitiespel wellicht onhandig gespeeld, te onervaren, te koppig: 'Wij hebben gelijk'. 'Gelijk krijgen' is ook in Nepal een kunst. De aflopen maand is werkelijk iedereen in het vizier geweest. De politieke combines wisselden per dag, iedereen sprak met iedereen en met de mond vol over 'national unity', 'consensus' - maar de verbaal beleden 'eenheid' lijkt net zo ver te zoeken als een waterbuffel op de Mount Everest.

Dr_Ram_Baran_Yadav(1).jpg

President Yadav

Wat wel is gelukt: de verkiezing van een president. Ram Baran Yadav werd op 21 Juli door het parlement tot staatshoofd gekozen. Yadav is lid van de Nepali Congress partij. In de pers werd daar met instemming op gereageerd: een eenvoudig man uit het volk, onbesmet blazoen - dat soort woorden.
Als vice-president werd verkozen Paramananda Jha, lid van de Madhesi Janadhikar Forum.
Er ging wel iets mis bij de eedaflegging. Jha, afkomstig uit zuid Nepal en lid van een partij die eerder een soort onafhankelijkheid van de Terai nastreefde, legde zijn beloftes af in het Hindi en droeg daarbij een dhoti, een traditioneel Indiaas kledingstuk. Dit voorval leidde tot grote protesten en landelijke stakingen.
Het voert wellicht wat ver om dit incident te vergelijken met een situatie waarbij in onze Tweede kamer een vice-premier - gekleed in Lederhose - in vloeiend Duits zijn trouw aan de Nederlandse staat verwoordt, maar de gevoeligheid in Nepal ten aanzien van 'Hindi' en 'India' is uitermate groot. Erg onhandig dus, van die nieuwe vice-president.
Jha excuseerde zich later: "I chose the Hindi language bearing in mind that it is understandable to all residents in Terai districts, who speak different languages."
Het hooggerechtshof heeft Jha gevraagd om met een schriftelijke verklaring te komen. De deadline om deze verklaring in te dienen is inmiddels verstreken.

Lees http://www.nepalnews.com/archive/2008/jul/jul21/news12.php hier de biogafie van de nieuwe president Yadav.
Lees http://www.nepalnews.com/archive/2008/jul/jul23/news08.php hier het verslag van de eed-aflegging, en zie http://www.youtube.com/watch?v=sYgh-1_8duM&eurl=http://www.nepalnews.com/archive/2008/jul/jul23/news08.php>hier het filmpje.

Gyanendra zet thee

Een kijkje in het huis van ex-koning Gyanendra werd ons gegund door Fiji's voormalige premier Sitiveni Rabuka. Deze vertelde na een bezoek aan de voormalig Nepalese monarch dat de Gyanendra zich goed had aangepast aan zijn nieuwe status als ambteloos burger, in een "new, less opulent lifestyle".
Rabuka: "I met him living in a humble bungalow above the city with very few staff around. We couldn't see any tea man - so his own personal aide went and made the tea."

Minder gezellig leest een verhaal in de Nepali Times over de Nepalese porno-industrie-in-opkomst. Dat lijkt een bloeiende business te worden, waarbij ook Nederlanders zich niet onbetuigd laten.
'Dolma' used to run a souvenir shop on Pokhara's lakeside. A Dutch tourist befriended her last year, and they fell in love. He took her to Goa, gave her $3,000 (...) What she didn't know was that she had been secretly filmed at their hotel room in Goa and that video is now being openly sold in Nepal and through the Internet. Says Dolma: "I was really angry, I am really stressed out and haven't been able to go to my shop."

Vorige nieuwsbrieven: zie het http://www.nepal.nl/nieuws.htm Nepal Nieuws Archief
Informatie, aanmelden of afzeggen: nieuws@nepal.nl