NCRV

Goed Bewaard! ons religieus erfgoed op themakanaal geloven en op tv

Vierdelige serie in kader van Jaar van ons religieus erfgoed

Themakanaal Geloven

Vanaf zondag 10 augustus, 19.00 uur

Ons Nederlandse religieus erfgoed staat onder zware druk, daarom is het jaar 2008 uitgeroepen tot Het jaar van ons religieus erfgoed. Om stil te staan bij het behoud van onze kerken, synagogen, moskeeën en kloosters, besteedt de NCRV in vier mini-documentaires aandacht aan dit religieuze duurzaamheidsbesef. Dit gebeurt op het themakanaal Geloven en op Nederland 2.

In de vierdelige serie Goed bewaard! laat programmamaker Jan Grijpink het Nederlands religieus erfgoed zien dat werd bedreigd, maar uiteindelijk is gered. Aan het woord komen gepassioneerde liefhebbers, kerkgangers en amateurkunsthistorici over hun geliefde kunstvoorwerpen en gebouwen.

De eerste aflevering gaat over kunstenaar Aad de Haas, wiens werk door het Vaticaan in de ban werd gedaan. Het wonderlijke verhaal over het behoud van de staties wordt verteld in de Rooms-katholieke kerk Wahlwiller in Zuid Limburg. Daar ontstond in de naoorlogse periode tot in de jaren vijftig, veel ophef over de interieurbeschildering en de kruiswegstaties die daar door de kunstenaar waren aangebracht. Uiteindelijk moest De Haas zijn kruisweg uit de kerk weghalen. Dertig jaar later kwam deze beeldende omgang van de lijdensweg van Christus weer terug in kerk van Wahlwiller en bood de Katholieke kerk zoân tien jaar geleden officieel haar excuses aan.

In de tweede aflevering aandacht voor de Joodse synagoge in Leiden, die ondanks de dramatische ontwikkelingen van de Tweede Wereldoorlog nog een aantal joodse gebedsdoeken heeft kunnen bewaren. Deze heilige doeken worden gebruikt als afsluiting van de Ark, de plaats waarin de Tora ligt. De synagoge werkte de afgelopen decennia hard aan de restauratie van een groot aantal gebeds-doeken. In deze uitzending een primeur: we zien een aantal van deze heilige doeken, elk met een eigen verhaal.

In de derde aflevering aandacht voor een stuk goed bewaard gebleven religieuze geschiedenis in Friesland: het interieur van de protestantse kerk in Hegebeitum. Dit oogt van binnen nog net zo nieuw als vierhonderd jaar geleden, compleet met een praal aan rouwborden, die zelfs de Franse revolutie hebben overleefd.

In de slotaflevering staat de Soefie Tempel in Katwijk centraal. In het begin van de jaren â70 door de Indiase mysticus Hazrat Inayat Khan verkozen tot heilige plek. De Soefie Tempel heeft al de nodige onrust veroorzaakt in Katwijk, dat door vele geloofrichtingen is verdeeld. Bijzondere aandacht voor de toewijding van de volgelingen te midden van het toch steeds terugkerende vandalisme.

Aflevering 1:


10 augustus, 19.00 uur, Themakanaal Geloven


11 augustus, 16.10 uur, Nederland 2

Aflevering 2:


17 augustus, 19.00 uur, Themakanaal Geloven


18 augustus, 16.10 uur, Nederland 2

Aflevering 3:


24 augustus, 19.00 uur, Themakanaal Geloven


25 augustus, 16.10 uur, Nederland 2

Aflevering 4:


31 augustus, 19.00 uur, Themakanaal Geloven

Het themakanaal Geloven is te ontvangen door digitale abonnees van Ziggo (Casema, @Home en Multikabel), Caiway en Delta. Op internet kan de zender bekeken worden via de website http://geloven.ncrv.nl