Gemeente Almere

Open dag onderzoek Steentijd

08-08-2008

Op woensdag 13 augustus van 12.00 tot 16.00 uur is er een open dag bij het archeologisch onderzoek in Almere Overgooi op het kruispunt Maatweg- Meesweg.

Het onderzoek gaat vooraf aan de aanleg van een landschapszone, die het Waterlandsebos met het Circkelbos gaat verbinden. Hier verwachten de archeologen resten uit de Steentijd te vinden. Deze resten vertellen het verhaal van de periode, ruim 6000 jaar geleden, dat hier nog een uitgestrekt zandlandschap was, waardoorheen de rivier de Eem stroomde.
Sporen van steentijdbewoning zijn in Almere niet eenvoudig te vinden. Ze liggen diep! Het onderzoek vereist daarom een specifieke aanpak. De archeologen graven sleuven die wel 4,5 meter diep kunnen zijn, de diepte van het oppervlak van de Steentijd. Ook worden er boringen verricht in de bodem.

Tijdens de open middag kunnen bezoekers, aan de hand van een rondleiding door een Steentijdexpert, een kijkje nemen bij het archeologisch onderzoek. Ook kunnen zij zelf ervaren hoe een boring in zijn werk gaat, door met hulp van de archeoloog, een grondmonster te nemen en deze te onderzoeken. In de keet is bovendien een kleine presentatie van vondsten van eerder archeologisch onderzoek in Almere. Ook is er een demonstratie vuursteen slaan. Voor jonge bezoekers kunnen een mooie kleurplaat maken.

De open dag op 13 augustus 2008 bij kruispunt Maatweg - Meesweg wordt georganiseerd door ADC Heritage in Amersfoort, in opdracht van Bureau Archeologie, gemeente Almere.

Noot voor de redactie,