Gemeente Duiven


KPN verwijdert openbare telefooncellen

---

Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw exploiteert PTT, later KPN, openbare telefooncellen in Nederland. Op dit moment is KPN nog wettelijk verplicht om in iedere woonkern groter dan 5.000 inwoners openbare telefooncellen beschikbaar te hebben. Aan het eind van dit jaar eindigt deze verplichting. Deze verplichting wordt ook niet aan een ander bedrijf opgedragen.

Uit onderzoek van het NIPO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat 95% van de Nederlanders de telefooncel helemaal niet meer gebruikt. Dit percentage is onder ouderen zelfs nog hoger. Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen kwetsbare groepen zijn aan te wijzen als telefooncellen verdwijnen.

Omdat de opbrengsten van een telefooncel door de komst van de mobiele telefoon vaak niet opwegen tegen de exploitatiekosten wil KPN de meest onrendabele telefooncellen verwijderen.

In de gemeente Duiven komen daarvoor vijf telefooncellen in aanmerking.
Dit zijn de twee cellen op de parkeerplaatsen Aalburgen en Oudbroeken langs de snelweg A12, de cel op de carpoolplaats langs de Oostsingel en de cellen op het Eilandplein en bij de rotonde Rijksweg/Van Goyenstraat.
De telefooncel op het wethouder Thijssenplein in het centrum van Duiven blijft voorlopig nog staan.

Het is nog niet exact bekend wanneer KPN de telefooncellen weghaalt.