Pijnacker-Nootdorp


datum 29 juli 2008

Uitspraak in strafzaak tegen politieagenten Politie-optreden laat zijn sporen na in Pijnacker-Nootdorp

Vandaag, dinsdag 29 juli, deed de Rechtbank in Den Haag uitspraak in de zaak tegen het optreden van drie politiefunctionarissen, die betrokken waren bij de ongeregeldheden in Pijnacker na afloop van het Oranjefeest in de nacht van 6 op 7 mei in 2006. De uitspraak is aanzienlijk milder dan de eis van het Openbaar Ministerie, wat wellicht door de gedupeerden als teleurstellend ervaren zal worden.

Het harde politieoptreden heeft een grote impact gehad op de leefgemeenschap in Pijnacker en omgeving. De dag na het feest regende het klachten bij de politie over het harde optreden van de agenten. Het Openbaar Ministerie besloot vervolgens een onderzoek in te stellen. De bevindingen waren duidelijk. In negen situaties was sprake van disproportioneel optreden en vier politiemensen zijn strafrechtelijk vervolgd voor mishandeling, vernieling en misbruik van gezag. Vandaag velde de rechtbank haar oordeel over de zaak van drie agenten, de vierde is akkoord gegaan met een schikkingsvoorstel.

Inmiddels zijn er echter al weer twee jaren voorbij gegaan met goed bezochte en zeer geslaagde Oranjefeesten. "We hebben geleerd van de gebeurtenissen." aldus de burgemeester. "Procedures en regels zijn aangescherpt en de samenwerking tussen organisatoren, gemeente en politie verloopt uitstekend. Alle partijen doen hun best om er ieder jaar weer een mooi feest van te maken".