Gerechtshof Arnhem


Celstraffen voor Culemborgse helers

Arnhem, 13 augustus 2008 - De rechtbank Arnhem heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen wegens grootschalige heling. Een 21-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk en de 20-jarige man tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachten gedurende ongeveer drie maanden voornamelijk navigatiesystemen hebben geheeld die uit auto's waren gestolen in de wijk Terweijde in Culemborg.

De ene verdachte verkocht deze via marktplaats.nl en liep tegen de lamp door een paar verkopen aan een undercover-politieman. De andere verdachte nam de spullen over die niet direct werden verkocht, en bracht die aan de man.

De rechtbank is van oordeel dat de helers weliswaar meestal op de achtergrond blijven en daardoor minder risico lopen dan de stelers, maar dat de helers een even zware straf verdienen, omdat zij het circuit van diefstallen in stand houden. De zwaarder gestrafte verdachte werd bovendien veroordeeld wegens tweemaal diefstal en was al vaker wegens vermogensmisdrijven veroordeeld. De andere verdachte kreeg minder straf omdat hij voluit aan het onderzoek heeft meegewerkt en een blanco strafblad heeft.

LJ Nummers

BD9880
BD9853

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 13 augustus 2008 Naar boven