VVD


13-8-2008

Greenpeace speelt wederom eigen rechter

De VVD veroordeelt de acties van Greenpeace bij het Sylter Buitenrif. Twee tot drie ton wegende natuurstenen worden in de Noordzee gestort om de visserij te hinderen. Greenpeace speelt op deze manier eigen rechter, omdat het volgens de milieuorganisatie te lang duurt voordat gebieden aangewezen worden als zeereservaat.

VVD-woordvoerster Janneke Snijder: "De minister heeft aangegeven binnenkort deze gebieden aan te wijzen. Totdat hierover concrete afspraken zijn gemaakt, mag er in dit water gewoon gevist worden. Niet de vissers overtreden hier de wet, maar Greenpeace zelf!"

Linkse activisten zoeken vaker de randen van de wet op en gaan er ook regelmatig overheen om hun doel te bereiken. "Milieuorganisaties vervullen vaak een nuttige functie, maar zij moeten hun rol wel vervullen binnen de grenzen van de wet. Met deze actie diskwalificeert Greenpeace zich als serieuze gesprekspartner", aldus Snijder.

Wat de VVD betreft wordt dit soort acties nog te vaak met de mantel der liefde bedekt, terwijl het hier wel om `economisch terrorisme' gaat. Denk aan illegale bezettingen van bedrijfsterreinen of schepen. Of denk aan het illegaal tegenhouden van transporten van kernafval of inbraken bij ministeries. Wat de VVD betreft is de maat vol: niemand staat boven de wet, ook een milieuorganisatie als Greenpeace niet. In het verleden hebben de liberalen daarom ook al meerdere malen de problematiek van links-activisme aan de orde gesteld.

13 augustus 2008

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl