UITZENDING ZATERDAG 16 AUGUSTUS 2008

OUD-COMMANDANT DER STRIJDKRACHTEN DICK BERLIJN:
'MISSIE URUZGAN SLECHT UITGELEGD'

Oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn vindt dat de politiek faalt in het duidelijk uitleggen van het 'waarom' van de missie in Uruzgan. Hierdoor is er onvoldoende steun voor die missie, aldus Berlijn zaterdag in EénVandaag: "Mijn ervaring is dat als je de tijd neemt en je legt het uit, dat heel veel mensen zeggen: 'potverdorie, waarom weten we dat niet? Waarom wordt dat niet uitgelegd?' Dat brengt me tot de conclusie dat we daar veel beter in moeten worden, beter uitleggen!" Recente enquêtes wijzen uit dat nog slechts een derde van de Nederlandse bevolking de missie steunt.

Berlijn spreekt voor het eerst in de openbaarheid sinds zijn afzwaaien halverwege april van dit jaar. De oud-commandant maakt zich zorgen over het grote aantal militairen dat met een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) terugkomt van de missie in Uruzgan. Berlijn: "Het komt vaak voor. Het gaat om enkele honderden, misschien wel duizend gevallen, die meer zorg nodig hebben. Waarvan je als commandant zegt: deze man of vrouw moet je in de gaten houden. Doe je dat goed, dan kunnen die mensen snel herstellen, maar verwaarloos je dat, dan kan het heel lang duren voordat iemand weer een beetje normaal is."

Heel belangrijk voor het herstel van PTSS-ers is dat de samenleving achter de missie staat, aldus Berlijn: "Als je naar Uruzgan bent geweest en je hebt het gevoel: 'mijn leven is helemaal omver gegooid en die samenleving is er nauwelijks van onder de indruk of mensen willen er niets van weten', dat maakt de verwerking van zulke ervaringen zo verschrikkelijk moeilijk."

Berlijn vindt dat heel frustrerend voor de terugkerende militairen: "Als mensen die deze ervaringen hebben opgedaan het gevoel hebben dat de samenleving achter hen staat, en ook die missie belangrijk vindt, is dat zo ontstellend belangrijk voor het verwerken van de traumatische ervaringen. (...) Dat betekent dat autoriteiten hun best moeten doen die missie uit te leggen aan de samenleving."

Uitzending EénVandaag zaterdag 16 augustus op Nederland 1 om 18.22 uur

Noot voor redacties

Voor meer info (

EenVandaag