Persberichten Eemland zuid, 11.10 uur

Utrecht, 21-08-2008

Verdachte bijlinbraak aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft maandag 18 augustus een 27-jarige inwoner van Amersfoort aangehouden omdat hij verdacht wordt van het plegen van de bijlinbraak in een woning op de Van t Eindstraat.

De inbraak vond plaats in de nacht van zondag 20 juli op maandag 21 juli waarbij de 58-jarige bewoonster wakker schrok van een enorm kabaal. Toen de vrouw naar beneden liep stond zij plotseling oog in oog met een inbreker die in het bezit was van een bijl. Terwijl de vrouw weer naar boven vluchtte en de politie belde vertrok de inbreker met de computer van het slachtoffer. De agenten die snel ter plaatse waren troffen de inbreker niet meer aan maar wel een aantal goederen die de verdachte had achtergelaten. Het ging hierbij onder andere om een sporttas met een handdoek waarop de naam Bianca was geborduurd.

In de media en via het Opsporingsprogramma Bureau Hengeveld werd aandacht besteed aan deze brutale inbraak waarbij de achtergelaten goederen werden getoond. Dit leidde tot een aantal bruikbare tips die de politie op het spoor zette van de mogelijke eigenaar, de nu aangehouden Amersfoorter. Naast de inbraak op de Van t Eindstraat werd de verdachte ook geconfronteerd met een aantal andere inbraken waarbij een overeenkomstige methode werd gebruikt. De man wordt nu ook verdacht inbraken te hebben gepleegd in twee woningen op de Koningin Sophialaan en de Groen van Prinstererlaan. Verder wordt de man verdacht van het plegen van twee auto-inbraken in Amersfoort en Soest, een beroving van een tas in Amersfoort en diefstal van meerdere fietsen. Bij onderzoek in de woning werd ook een hoeveelheid elektrisch gereedschap aangetroffen waarvan de recherche vermoedt dat dit gestolen is. De politie doet nog onderzoek naar de herkomst van deze spullen.

De verdachte wordt voorgeleid bij justitie op donderdag 21 augustus.

Onder invloed bij aanrijding

AMERSFOORT Op de Amsterdamseweg is een 74-jarige man uit Amersfoort aangehouden voor fietsen onder invloed van alcohol. Hij kwam in botsing met een auto maar raakte niet gewond.

Omstreeks 17.15 uur reed een 41-jarige automobilist uit Leersum over de Amsterdamseweg uit de richting van de Birkstraat. Het verkeerslicht stond op groen dus de man reed de kruising op. Daar kwam hij de 74-jarige fietser tegen die van de Nijverheidsweg-Noord kwam rijden. De fietser was door rood gereden. Beide weggebruikers konden een aanrijding niet voorkomen. Niemand raakte gewond, maar het bleek dat de 74-jarige te diep in het glaasje had gekeken. Hij is aangehouden. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 505 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole

LEUSDEN De politie heeft woensdag 20 augustus tussen 14.00 en 15.30 uur op de Randweg 24 bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders die de maximum snelheid van 50 km/uur overtraden. De bestuurder met de meeste haast reed 91 km/uur.

Gestolen fiets

AMERSFOORT Een 15-jarige jongen uit Amersfoort reed woensdag 20 augustus op een gestolen fiets. Agenten controleerden de jongen om 11.15 uur op de Kamp. Hij werd aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed. De jongen is aan zijn moeder overgedragen. Over een straf wordt later beslist.