Gemeente Breda

Breda beperkt na inspraak het aantal locaties voor bouwen in buitengebied

Effen, Klein Wolfslaar, Overa, Vaareind, t Lies en Omgeving Postbaan krijgen ruimere mogelijkheden voor nieuwbouw.

In de buitengebieden Liesbos, Klein Overveld, Ulvenhout en Teteringen staat het college van burgemeester en wethouders van Breda nieuwbouw niet toe. Met dit besluit komt Breda tegemoet aan de inspraakreacties op de Structuurvisie Groen en Rood. Kern van deze visie is beperkte bouw (rood) in het buitengebied toestaan en het geld dat hiermee wordt verdiend investeren in natuurprojecten (groen).

Naar aanleiding van de inspraakperiode heeft het college het aantal bouwpercelen in het buitengebied teruggebracht van 99 naar 65. Het gaat met name om locaties waar woningbouw niet strookt met het provinciaal beleid of andere recente ontwikkelingen in het gebied. Wonen in het buitengebied van Teteringen strookt bijvoorbeeld niet met de huidige ontwikkeling van een landschapsecologische verbindingszone in het landschapspark Oosterhout- Breda en is daarom als locatie afgevallen.

In de Nota Groen en Rood, die volgens de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening nu Structuurvisie Groen en Rood heet, staat hoe Breda het buitengebied wil versterken door te investeren in natuurprojecten en landschap. Deze investering wordt betaald door op zes plaatsen in het buitengebied, maximaal 65 woningen te bouwen. Ook kunnen er woningen gebouwd worden op Nieuwe Landgoederen en Nieuwe Buitenplaatsen. Het gaat daarbij om nieuwbouw die thuishoort in het buitengebied, zoals individuele vrijstaande woonhuizen op ruime kavels aan de linten of een landhuis in een landgoed of een buitenplaats.

De groenprojecten waar Breda de inkomsten uit deze woningbouw in wil investeren zijn onder andere het Landschapspark Oosterhout- Breda en de Landschapsecologische zone West.

Begin 2008 heeft Breda de stad geconsulteerd over de ontwerpbeleidsnota Groen en Rood. Het college stelt de raad voor om de Structuurvisie Groen en Rood op 11 september a.s. vast te stellen. Daaraan voorafgaand wordt op 28 augustus a.s. advies gevraagd aan de Commissie Bouwen en Wonen.

Als de gemeenteraad de Structuurvisie Groen en Rood vaststelt, legt de gemeente de visie ter instemming voor aan Gedeputeerde Staten. Als Gedeputeerde Staten instemmen,wordt het beleid in Breda van kracht en kunnen verzoeken voor het toepassen van Rood- voor- Groenontwikkelingen worden ingediend. Op dit moment zijn ongeveer 35 particulieren bekend die interesse hebben.

Breda, 21 augustus 2008

Te downloaden:

* ROOD EN GROEN 2 29-07-2008 inetnet (2).pdf