Spectaculaire vormgeving voor volledig nieuwe Chevrolet Cruze

21/08/2008 15:50

PR Newswire

DETROIT, August 21 /PRNewswire/ --

- Voorproefje Paris Motor Show: eerste beelden van de Chevrolet Cruze

Op de eerste foto's van de Cruze, de volledig nieuwe sedan van Chevrolet, die in oktober op de Paris Motor Show onthuld zal worden - is een dynamische vierdeurs coupé te zien die bewijst dat spectaculaire vormgeving en waarde elkaar niet uitsluiten.

De Cruze, die voor het eerst in maart volgend jaar in Europa te koop zal zijn, is een verregaande herinterpretatie van de traditionele sedan, waarbij de nieuwe wereldwijde ontwerpstrategie van Chevrolet voor een duidelijke herkenning zorgt bij alle nieuwe producten die voorzien zijn het gouden Chevrolet-logo.

De gebogen daklijn van de Cruze, een voortzetting van de stijl geplaatste voorruit tot de hellende achterstijlen en korte achtersteven, geeft de compacte sedan de vormgeving van een coupé.

De Cruze is breder en langer dan de meeste concurrenten en heeft een vastberaden uitstraling door zijn wielen die op de uiterste hoeken van de strakke lijnen van de carrosserie zijn geplaatst. De opmerkelijk nauw sluitende carrosseriepanelen en het spaarzame gebruik van decoratieve elementen zorgen ervoor dat de Cruze "uit een brok gehouwen" lijkt te zijn en kwaliteit uitstraalt.

Het dramatische zijaanzicht van de Cruze wordt vergezeld van een gedurfde styling van het vooraanzicht, met grote koplampen die de voorste hoeken bedekken en als een pijl uitlopen in de spatborden en de scherp vormgegeven motorkap. Het ontwerp kenmerkt zich verder door een holle schouderlijn, een grill met twee niveaus en wielen die buiten de carrosserielijn geplaatst zijn. Binnen is de Cruze voorzien van een "twin cockpit"-ontwerp, dat voor het eerst in de legendarische Corvette werd geïntroduceerd.

"Bij het ontwerp van de Cruze was ons doel niet evolutionair, maar gedurfd te zijn," zegt hoofdontwerper Taewan Kim. "We wilden een grote stap vooruit zetten en een krachtig statement maken voor de producten van Chevrolet over de hele wereld."

Bezoekers van de tentoonstelling in Parijs zullen zien dat het vooruitstrevende ontwerp van Chevrolet in het interieur van de Cruze terug te vinden is. Het gebruik van imitatiehouten oppervlakken, zachte materialen en afwerkingspanelen met een zijdeglans zorgen ervoor dat het interieur een kwaliteit uitstraalt die het strakke, harmonieuze ontwerp van het exterieur weerspiegelt.

Bij de lancering in Europa zal de Cruze leverbaar zijn met 16 kleppen,
1,6 liter (112 pk/82 kW) en 1,8 liter (140 pk/103 kW) benzinemotoren met variabele kleppentiming (VVT) aan zowel de in- als de uitlaatkant, wat voor meer vermogen, een lager verbruik en minder uitstoot zorgt. Een nieuwe 2,0 liter turbodiesel met 150 pk/ 110 kW en een koppel van 320 Nm zorgt op een economische manier voor nog meer vermogen. Handgeschakelde
vijfversnellingsbakken en een volledig nieuwe automatische transmissie, de eerste toepassing van zes versnellingen in het compacte segment, maken de keuze in aandrijflijnen compleet.

Chevrolet is, met een omzet die in Europa in de eerste zes maanden van 2008 met 23 procent is gestegen, het snelst groeiende mainstream merk van GM in Europa. De komst van de Cruze is de drijvende kracht achter een opwindende nieuwe productlijn die het merk van nog meer succes zal voorzien.

"Met trots zien we tegemoet dat Europa de introductie van dit wereldwijde product zal leiden," zei Wayne Brannon, directeur van Chevrolet Europa. "Chevrolet heeft altijd voor expressieve waarde gestaan en de Cruze maakt die belofte als nooit tevoren waar. Het definieert Chevrolet opnieuw met zijn ontwerp, materialen en schitterende stijl, zowel binnen als buiten. In Europa en over de hele wereld zal de afwerking van openingen en interfaces in dit segment een voorbeeld zijn."

De Cruze is het resultaat van een ontwerpproces dat voortkomt uit de wereldwijde expertise van GM en is de eerste in een nieuwe familie van compacte producten die kwaliteit van wereldklasse zullen bieden. Het zal ondersteund worden door de - naar verwachting - hoogste scores bij alle belangrijke botsproeven.

De Chevrolet Cruze zal vanaf maart 2009 in Europa leverbaar zijn. Andere wereldwijde regio's zullen volgen en de keuze in motoren zal per regio verschillen.

Website: http://www.gm.com
http://media.gm.com
In Europa, Hanspeter Ryser, +41-44-828-2980, hanspeter.ryser@ch.gm.com; In het Pacifisch Aziatisch gebied, Jonathan Mao, +86-21-2898-7647, jonathan.mao@gm.com; In Latijns Amerika, Afrika en het Midden Oosten, Richard James, +1-954-392-3511, richard.james@gm.com; In Noord-Amerika, Nancy Libby, +1-313-667-2553, nancy.libby@gm.com, allen van General Motors Corporation. OPMERKING VOOR REDACTEUREN: Meer informatie vindt u op http://media.gm.com.






-