Inspectie Verkeer en Waterstaat


Documentatie gevaarlijke lading zeeschepen vaak niet in orde

Nieuwsbericht | 21-08-2008

De administratie van gevaarlijke lading in het zeetransport wordt vaak niet goed bijgehouden Dat volgt uit het jaarrapport 2007 over gevaarlijke stoffen in de zeevaart van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Bijna de helft van de gecontroleerde zeeschepen voldeed niet aan de eisen op het gebied van gevaarlijke stoffen. In driekwart van de gevallen ging het daarbij om de vervoersdocumentatie. Zo wordt volgens het rapport gevaarlijke lading onjuist of onvolledig gedocumenteerd, ingedeeld op plaatsen waar dat niet mag of wordt voor het maken van laadplannen gebruik gemaakt van de verkeerde voorschriften voor gevaarlijke stoffen. Een juiste administratie is belangrijk om in geval van incidenten snel te weten welke gevaarlijke stoffen er aan boord zijn en waar ze zich bevinden.

Gezien het structurele karakter van de overtredingen vermoedt de inspectie dat de tekortkomingen niet alleen het gevolg zijn van slordigheid, maar dat bijvoorbeeld ook processen bij bijvoorbeeld afzenders, verladers, expediteurs, rederijen en stuwadoors tekort schieten. De inspectie besteedt daarom in 2008 extra aandacht aan bedrijfsonderzoeken naar documentatie in die vervoersketen.

Meer informatie


* Jaaroverzicht 2007 Inspectie Gevaarlijke Stoffen Zeevaart Pdf-document, 622 kB