Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Catania, 21 augustus 2008

ANOUK VAN DIJK VECHT SUBSIDIEBESLUIT AAN

Positief advies ondanks beschikbare middelen niet gehonoreerd, subsidie anoukvandijk dc stopgezet

Choreografe Anouk van Dijk zal de beslissing van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK) om haar gezelschap geen subsidie toe te kennen aanvechten. Het gezelschap kreeg vandaag een positief advies van de commissie dans, maar ontvangt de komende vier jaar desondanks geen financiële middelen. Het gezelschap wordt nu met opheffing bedreigd.

Het NFPK kondigde in haar beleidsplannen aan in haar beoordeling een zwaardere rol toe te kennen aan beleidsprioriteiten als cultureel ondernemerschap, internationalisering en de relatie tussen aanbod en afname. Op al die punten scoort het gezelschap van Anouk van Dijk binnen de Nederlandse danssector opvallend goed; de commissie concludeert in haar advies zelfs dat 'anoukvandijk dc uitblinkt op het gebied van bedrijfsvoering en cultureel ondernemerschap in binnen- en buitenland'. Ook het artistieke eindoordeel over het gezelschap is positief. Een duidelijke aanleiding voor het stopzetten van het subsidie van juist het gezelschap van Anouk van Dijk ontbreekt in het advies. Het bestuur van het NFPK besloot tegelijkertijd wel om aan de diverse andere dansgezelschappen in totaal bijna 310.000 euro meer subsidie toe te kennen dan de commissie dans oorspronkelijk had geadviseerd, fors meer dan wat het gezelschap van Anouk van Dijk nu aan subsidie ontvangt.

Anouk van Dijk roept de Minister en Tweede Kamer op in te grijpen in het besluitvormingsproces van het NFPK: "De huidige systeemverandering leidt er in ons geval toe dat een meerjarig gesubsideerd gezelschap dat in alle opzichten goed functioneert plotseling alle financiële middelen worden ontnomen. Met een dergelijk positief advies was dit bij de Raad voor Cultuur natuurlijk nooit gebeurd. We hebben in nog geen vier jaar tijd op alle vlakken waanzinnig veel bereikt, dat concludeert de commissie ook. Het NFPK kondigde bovendien in z'n beleidsplan aan in deze transitiefase terughoudend te zijn met stopzetting van subsidies en uitstroom alleen te laten plaatsvinden bij 'wat over zijn top is of wat onverhoopt niet werkt'. In ons geval is dit duidelijk niet aan de hand, maar toch wordt ons subsidie nu stopgezet. We roepen de Minister en Tweede Kamer op zich er hard voor te maken dat de overdracht van instellingen van OCW naar NFPK op correcte wijze gebeurt en in te grijpen in het huidige besluitvormingsproces. Wij hebben naar behoren gefunctioneerd, onze toekomstplannen zijn positief beoordeeld, en dus verdienen we het om ook in het nieuwe systeem ons subsidie minimaal op het huidige niveau gecontinueerd te zien."