Nivel


Huisartsen moeten hiv-test bespreken met risicogroepen

21 augustus 2008

Van de naar schatting 18.500 mensen tussen de 15 en 49 jaar in Nederland die zijn besmet met hiv, zijn vier van de tien zich dit niet bewust. Onderzoekers van het NIVEL en Soa Aids Nederland bepleiten in Huisarts en Wetenschap risicogroepen aan te raden zich te laten testen. Om zo meer met hiv-geïnfecteerde patiënten de mogelijkheid van behandeling te bieden.

Veiliger seks
Tijdige behandeling biedt patiënten 'gezondheidswinst', leidt tot veiliger seks, en behandeling vermindert de besmettelijkheid van hiv (humaan immunodeficiëntievirus) drastisch. Risicogroepen zijn nog steeds vooral homoseksuele mannen, mensen die zijn geëmigreerd uit hoog-endemische gebieden zoals delen van Afrika en Zuid-Amerika, drugsgebruikers die spuiten, en mensen met veel onbeschermde, wisselende seksuele contacten. NIVEL-onderzoeker en huisarts Gé Donker: "Als aids in het consult aan de orde komt, worden de patiënten doorgaans wel getest. Maar huisartsen laten nu het initiatief vaak bij de patiënt. Terwijl ze met iemand die tot een risicogroep behoort een mogelijke test eigenlijk moeten bespreken, ook als de patiënt dit onderwerp zelf niet aan de orde stelt."

Angst voor aids
Mensen die bang zijn een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) te hebben, kunnen terecht bij de SOA-poliklinieken van de GGD en bij de huisarts. Tweederde van de mensen met SOA-klachten gaat naar de huisarts. Tot 2005 zagen huisartsen een toename van het aantal consulten vanwege 'angst voor aids'. Vooral onder 20- tot 29-jarigen. In de grote steden was dat aantal hoger dan in kleine steden en op het platteland. In 2006 en 2007 daalt het aantal consulten vanwege 'angst voor aids' weer, ook in de grote steden. Het percentage testen, nadat tijdens het consult het risico op hiv-besmetting is besproken, blijft echter stijgen. Als een patiënt om een hiv-test vraagt, wordt dat bijna altijd gehonoreerd. En in 2007 wordt 10% van de patiënten getest op initiatief van de huisarts.

Verborgen patiënten
Donker: "Om meer verborgen hiv-patiënten aan de oppervlakte te brengen zou de huisarts met patiënten uit de risicogroepen mogelijk een gesprek moeten aangaan over hiv als zij met een andere klacht komen. Afhankelijk van de risico-inschatting, kan de huisarts de patiënt voorstellen zich te laten testen. Lastig hierbij blijft, dat je dan louter selecteert op risicogroepen, wat gemakkelijk als stigmatiserend of discriminerend kan worden gezien. En je kunt je ook afvragen of deze aanpak wel past bij de rol van de huisarts."

Betrokken NIVEL project


* Continue Morbiditeitregistratie Peilstations

Subsidiënt


* Ministerie van VWS