Slowaakse kunstenaar verkent wereld Jules Verne


Galerie Utrecht presenteert werk Juraj Cutek en Ton Bouchier

UTRECHT, 20080801 -- Het is wederom met groot genoegen dat Galerie Utrecht een voor de galerie nieuwe kunstenaar presenteert: de schilder Ton Bouchier. Samen met de Slowaakse beeldhouwer Juraj Cutek zal deze interessante schilder exposeren in Galerie Utrecht, op de Burg. Reigerstraat 2A. De fantasierijke houten sculpturen van Cutek en de mysterieuze schilderijen van Bouchier staan garant voor een boeiende expositie. De officiële opening is op zondag 24 augustus, om 15.00 uur. De expositie duurt tot 21 september.

De werken van Ton Bouchier (1950, Den Helder) roepen een mysterieuze sfeer op. Zijn figuren en portretten (meestal mannen) zijn niet zozeer bestaande mensen als wel een poging om het ondoorgrondelijke van de mens weer te geven. De toeschouwer zal zijn eigen wisselende stemmingen van de ziel herkennen in het werk van Bouchier.

Hoe vervreemdend het werk ook kan aandoen, toch laat Bouchier ons de dagelijkse, weinig verheffende realiteit van het bestaan zien. De figuren zijn met zeer eenvoudige dingen bezig, als ze al bezig zijn. Een man voor een urinoir, iemand die een voordracht houdt of gewoon zittend aan tafel, soms slapend.

Zijn werk geeft een reflectie van de mens zonder verdoezeling, eerlijk en direct.
De schilder brengt de verf op met een paletmes in meerdere lagen, Hier en daar krast hij contourlijnen in. Het werk is veelal zeer kleurrijk waarmee Bouchier zich een uitgesproken colorist toont. De keuze van de kleur, de strakke lijn en robuuste techniek geven zijn werk een monumentaal karakter.

Ton Bouchier heeft in Nederland veel geëxposeerd en zijn werk is te vinden in de collecties van o.a. ING, Postbank Leeuwarden en Camp Kleyn Associaties BV Schiphol. Zijn opleiding volgde hij bij ABK Vredeman de Vries te Leeuwarden.

De beeldhouwer Juraj Cutek (Zilina, Slowakije, 1957) is geïnteresseerd in alles wat beweegt, drijft en vliegt. Hij doorzoekt de wereld van Jules Verne met een ongekend enthousiasme en zijn objecten doen denken aan de uitvindingen en creaturen die beschreven worden in diens boeken. Hij verliest in dit proces echter nooit zijn gevoeld voor ironie en humor. Dit kan hij door afstand te nemen van het menselijk dagelijks theater.

Zijn houten sculpturen, gecombineerd met elementen van technische aard, zijn wellicht het gevolg van de artistieke omgeving waarin Cutek opgroeide. Zijn vader was namelijk een bekende Slowaakse beeldhouwer. Hij werkt dan ook voornamelijk in hout, met al zijn specifieke structuren en oneffenheden. Het hout van eeuwenoude eiken, kersenbomen, esdoorns en beuken wordt door de handen van Cutek nieuw leven ingeblazen.

In 1972 volgde Cutek een opleiding houtsnijden aan de Secundary School of Applied Arts in Bratislava en in 1977 ging hij naar de Academy of Applied Arts in Praag waar hij in 1983 afstudeerde. Hij raakte geïnspireerd in de science fiction uit de negentiende eeuw van Jules Verne door een expositie in het Technisch Museum in Praag. Juraj Cutek heeft meer dan zestig internationale exposities op zijn naam staan in o.a. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Monaco en Tsjechië.