Universiteit Leiden

Reuzenaronskelk in bloei

De bijzondere tropische reuzenaronskelk in de Hortus botanicus staat voor het eerst sinds 2003 weer in bloei. Zoals gebruikelijk is de bloeitijd van de Amorphophallus titanum zeer kort.

`Penisplant'
Niet alleen de grote tussenpozen tussen de bloei van de uit centraal Sumatra Amorphophallus titanum is uitzonderlijk, ook de vorm, de kleur en de enorme groeikracht zijn dat. De Latijnse naam is voor de vorm veelzeggend; de betekenis is `vormloos fallusachtig'. `Penisplant' is niet voor niets de bijnaam in de volksmond. De kleuren zijn groen - linde, mos olijf - en bordeauxrood. Naar menselijke maatstaf stinkt de plant onbehoorlijk: de geur wordt omschreven als die van dode dieren. En niet minder indrukwekkend is dat de bloem in de laatste weken extreem snel groei, tussen 6 en 19 augustus bijvoorbeeld van 21 tot 103 cm).

30 kilo
De Reuzenaronskelk maakt, afhankelijk van de plek waar de plant staat, tussen de 8 en 15 jaar lang steeds één blad, dat wil zeggen een bladsteel met bladgroen. Na verloop van tijd sterft het blad af, de knol gaat in rust en bij de volgende groeiperiode is het blad verdubbeld in grootte. Zo kan er weer meer energie naar de knol gestuurd worden. Uiteindelijk, meestal als de knol zwaarder is dan 30 kilo, ontwikkelt zich niet een blad maar een bloeiwijze. In drie weken ontwikkelt zich een geurkolf die wel twee meter hoog kan worden en die omwikkeld is met een groen, geplooid schutblad.

Ontploffende geurpakketjes
Pas in de loop van middag, als het schutblad rondom de geurkolf zich ontvouwt, weten de kasmedewerkers dat de bloei aanstaande is. In het duister van de avond ontwikkelt zich dan een enorme stank die vanuit ontploffende geurpakketjes op de kolf wordt verspreid. Insecten komen op de geur af en vliegen de geurkolf in richting de mannelijke en vrouwelijke bloemen die zich onderin de bloeiwijze bevinden. Doen de insecten hun werk goed, dan verlaten ze bedekt met stuifmeel, de volgende dag de bloem en gaan ze op weg naar een ander exemplaar. Na de eerste nacht van bloei volgt nog een dag dat de bloeiwijze goed te zien is en dan gaat het snel bergafwaarts richting het maken van zaden.

Bedreigde plantensoort
Voor botanisch onderzoek van specialisten van het Nationaal Herbarium Nederland is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een groot aantal tropische aronskelken in de Hortus gekweekt. In de zomer van 1998 kwamen er onverwacht twee exemplaren tot bloei en zo kon mannelijk stuifmeel van de eerste plant op de vrouwelijke bloemen van de tweede plant gezet worden. De reuzenaronskelk die nu gaat bloeien is een nakomeling van deze twee planten. Ook bij deze reuzenaronskelk zal, in het kader van een conservation project, geprobeerd worden om met `extern' stuifmeel zaden tot ontwikkeling te brengen. Zo draagt de Leidse hortus bij aan het behoud van deze ernstig bedreigde plantensoort.


+ Hortus botanicus, Rapenburg 73, Leiden
+ Gedurende de normale openingstijden, dagelijks van 10.00 tot 18 uur, is de groei van de reuzenaronskelk te volgen. Naast de bloem staat een meetlat waarop de groeisprongen worden bijgehouden.

+ De entree geldt op de avond van bloei zoals normaal: 5 euro
3 euro voor 65+-ers
2,50 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar en voor houders van een CJP
gratis voor houders voor houders van een Museumjaarkaart.
+ De Victoriakas is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

26/8/2008