Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Masterplan De Groene Compagnie op tafel - persbericht 046, 2008

Een voorlopig plan en een nieuwe naam, dat is het vertrekpunt voor de ontwikkeling van een gebied van ongeveer 700 hectare ten zuiden van het stedelijk gebied van Hoogezand en Sappemeer. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 19 augustus besloten het concept-masterplan aan de raadscommissie Zuidzijde aan te bieden ter bespreking. Eerder heeft de commissie al delen van het Masterplan ontvangen. Voor het eerst is het geheel aan de orde. De nieuwe naam van het gebied maakt deel uit van de nieuwe identiteit, die groeiende is.

In dit Masterplan staat een strategie hoe dit gebied in de komende decennia moet veranderen van een functioneel `agrarisch productielandschap' naar een aantrekkelijk groen `recreatief woonlandschap'. Die strategie begint met het beschrijven van de ambities die de gemeente en andere overheden hebben met het gebied. Dit Masterplan informeert betrokken burgers, ondernemers of belangenbehartigers

over wat er ten zuiden van Hoogezand-Sappemeer staat te gebeuren.

Behalve informeren wil dit Masterplan echter ook nog een flinke stap verder gaan. Het moet prikkelen. Dit Masterplan is vooral een uitnodiging aan overheden, marktpartijen en particuliere initiatiefnemers om samen na te denken hoe hun plannen en ambities in dit groene gebied te verenigen zijn. Zoals het landschap van de `Oude Veenkoloniën' zoals dat er nu ligt ten zuiden van Hoogezand-Sappemeer niet te bestempelen valt als een schepping van de overheid, zo zal ook het nieuwe recreatieve woonlandschap dat niet zijn. Hier hebben pioniers de ruimte gekregen om eerst de veenmoerassen te exploiteren als turfwingebieden en deze vervolgens te transformeren tot landbouwgronden met afgeleide industriecomplexen. Deze lijn wil het college ook nu doortrekken. Het Masterplan is een uitnodiging aan de huidige generatie pioniers in Nederland om een compagnonschap aan te gaan en dit gebied samen te transformeren tot een aantrekkelijk, groen woon- en recreatielandschap.

De transformatie van `agrarisch productielandschap' naar `recreatief woonlandschap' houdt in dat er gewerkt gaat worden aan een landschap met veel water, nieuwe natuur en kleinschalig cultuurlandschap. In dat landschap is bovendien nog ruimte voor een grote diversiteit aan woonmilieus in een landelijke sfeer. `Rode' ontwikkelingen (woningen en andere gebouwen) in dit gebied worden in vierkante meters letterlijk overtroffen door `groen' en `blauw' (water) in een verhouding van 1 tot 2.

Voorafgaand

Rond de jaarwisseling 2006/2007 is de planvorming voor De Groene Compagnie (aanvankelijke werktitel: Hoogezand Zuidzijde) gestart. Het gaat hier om een interactief proces van gebiedsontwikkeling, waarin de aandacht zowel uit moet gaan naar inhoudelijke ambitie `tekenen', financieel realisme `rekenen' en creëren van strategisch draagvlak `ondertekenen'. Aan alle drie de aspecten van het planvormingsproces is sinds de start gewerkt door een speciale projectorganisatie.

Deze versie is een tussenmoment om de stand van zaken van het `tekenen' helder samen te vatten en om input te verschaffen voor de verdere voortgang in het proces van `rekenen' en `ondertekenen'. Zo zal er op basis van deze conceptversie verder gerekend worden aan een optimale grondexploitatie. Ook zal deze versie dienen als inhoudelijke basis bij de gesprekken die gestart zijn tussen de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de Dienst Landelijk Gebied en de provincie Groningen om op basis van een gezamenlijk gedragen product een sterke ontwikkelingsorganisatie op poten te zetten.

Deze conceptversie van het Masterplan is het op één-na-laatste product in het informele deel van de planvormingsprocedure van De Groene Compagnie. Voor de jaarwisseling zal het Masterplan nog een keer informeel ter discussie gebracht worden als voorontwerp. Daarna wordt de formele procedure gestart met het ter inspraak brengen van een ontwerp-Masterplan gevolg door het definitieve Masterplan, vast te stellen in de zomer van 2009.

Het hele traject van het huidige concept-Masterplan tot het definitieve Masterplan zal planologisch gekoppeld zijn aan de vaststellingsprocedure van de nieuwe gemeentelijke Structuurvisie.