Waterschap Roer & Overmaas


blauwalgen in Maastricht

Waterschap waarschuwt voor blauwalgen in Maastricht

Tijdens controles, uitgevoerd door inspecteurs van Waterschap Roer en Overmaas, zijn op dinsdag 26 augustus blauwalgen aangetroffen bij de naturistenvereniging De Maasplassen aan de Hoogeweerd te Maastricht. Blauwalgen kunnen bij aanraking of inname bepaalde gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom wordt geadviseerd om contact met deze wateren te vermijden.

Van het water zijn watermonsters genomen waarbij te hoge concentraties blauwalgen zijn gemeten. Ook zijn er drijflagen aangetroffen. Hierna heeft het waterschap besloten een waarschuwing uit te laten gaan.

Waarschuwingsborden
In overleg met de terreinbeheerder zijn waarschuwingsborden bij de betreffende waterplas geplaatst en is de beheerder het zwemmen ontraden. Het waterschap en de beheerder blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden door regelmatige inspecties uit te voeren en monsters te nemen. Wanneer het gevaar voor blauwalg is verdwenen, worden de borden verwijderd.

Waarschuwing
Blauwalgen of blauwwieren zijn cyanobacteriën en zijn herkenbaar aan een groene tot blauwe kleur. Blauwalgen zitten van nature in elk zoet oppervlaktewater en kunnen bij sommige omstandigheden tot bloei komen en blauw-groene drijflagen vormen (het lijkt net of er verf in het water of op de oever ligt).
Sommige soorten blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Dit kan bij mensen die hiermee in aanraking komen, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of pootje baden, leiden tot oog- en huidirritaties of maag- en darmklachten. Ook huisdieren kunnen last krijgen als zij in dit water zwemmen of ervan drinken.

Gezond & veilig zwemmen
Het Waterschap Roer en Overmaas controleert gedurende de maanden mei tot en met september geregeld de officiële zwemgelegenheden (hygiëne en veiligheid). Tijdens hete zomers vinden er extra controles plaats. De boodschap luidt: zwem alleen in het Limburgse oppervlaktewater waar het is toegestaan. Ze zijn herkenbaar aan informatieborden. Door te surfen op www.overmaas.nl kan iedereen deze plekken in Limburg ontdekken. De actualiteit van het zwemwater staat ook vermeld op NOS teletekstpagina 725.

Vuilwaterwacht / Klachten
Voor klachten over gevaarlijke situaties en/of slechte ervaringen met zwemmen kunt u dag en nacht bellen met de Vuilwaterwacht: tel. 0800 0341 (gratis nummer). Ook voor watervervuiling, vissterfte of botulisme (dode vogels en eenden) kunt u op dit nummer terecht.