27/08/2008 11:26

Achmea Divisie Zorg

PERSBERICHT

Bezoekers bevestigen: Vitality Campus Beijing 2008 groot succes!

In het Holland Heineken House in Beijing hebben afgelopen weken zowel staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS als Secretaris Generaal Geert van Maanen van VWS de 'Vitality Campus'- een initiatief van Zilveren Kruis Achmea, DSM, Pfizer en Unilever - bezocht.

Op de Vitality Campus willen de vier initiatiefnemers aan bezoekers de jongste ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, vitaliteit, bewegen en innovatie laten zien én laten beleven.

'Super mooi initiatief! Zo kan iedereen uitblinken in de sport' schrijft Jet Bussemaker op de 'wall of fame' van de Vitality Campus. Secretaris-Generaal van Maanen voegt daar aan toe 'goed om dit op een speelse manier bij het publiek te brengen. Een mooi voorbeeld van "maatschappelijk ondernemen"'.

Aangemoedigd door deze en talrijke andere positieve reacties, geven de vier partners aan na de Olympische Spelen in Beijing het gesprek met het Ministerie te willen aangaan. Er zijn namelijk belangrijke raakvlakken tussen de doelstellingen van het Ministerie en die van de Vitality Campus. Dat wordt nog eens versterkt door de vandaag gepubliceerde uitkomsten van het 'Nationaal Vitaliteits Onderzoek 2008' dat is gehouden onder bezoekers van hun website www.vitalitycampus.nl

Uit dit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders een leefstijl heeft die risico's voor de gezondheid oplevert. Een groot deel van deze groep meldt op korte termijn aan de slag te willen om een gezonder gewicht te krijgen, meer te bewegen en stress te verminderen.

27 augustus 2008

BIJLAGE

Vitaliteits Onderzoek - Samenvatting van de resultaten (aantal respondenten: 1250)

Algemeen

51,8% van de respondenten is man, 48,2% is vrouw

De grootste groep respondenten is 60 jaar of ouder (M: 32,5%, V: 23,5%) Daarna volgt de groep van 40-49 jaar (M:23,5%, V:19,9%) De groep jonger dan 20 jaar is het kleinst (M:1,9%, V:2%)

Risico's

13% van de respondenten verkeert in de 'high risk' zone (hoge mate van waarschijnlijkheid in verlies van productiviteit, grotere vraag naar gezondheidszorg en hogere (in-)directe zorgkosten; het verlagen van risico's in deze groep door interventies kan mogelijk leiden tot significante kostenbesparingen)

33% van de respondenten verkeert in de 'moderate risk' zone (deze groep zou de high risk groep van de toekomst kunnen worden; het voorkomen van die ontwikkeling/progressie is essentieel.

54% bevond zich in de 'low or little risk' zone (hoewel deze groep op de korte termijn de minste risico's hebben, is het tegelijkertijd de grootste bron voor toekomstige kostenbesparingen. Een 'low risk maintenance strategy' blijkt de beste manier om zorgkosten te beheersen.

Lifestyle

33% van de respondenten rookt

10% loopt een gematigd tot hoog risico door consumptie van alcohol.

45% loopt een gematigd tot hoog gezondheidsrisico door ongezond eetgedrag: regelmatig te vet eten, te weinig groenten en fruit.

41% heeft last van overgewicht (BMI 25-29,9) of obesitas (BMI boven 30)

36% geeft aan last te hebben van stressklachten

36% doet zelden of nooit aan sport of gerichte beweging

70% kent zijn totaal cholesterol en/of HDL cholesterol gehalte niet

Goed nieuws is dat een deel van de ondervraagden bereid is hun ongezonde leefstijl op bepaalde punten aan te passen. Bij degenen met overgewicht wil 17 procent hier op korte termijn iets aan gaan doen. Voor de groep met ongezond eetgedrag en bewegingsarmoede is dit voor beide categorieën 8 procent. Van de mensen met stressklachten wil 6 procent hier op korte termijn mee aan de slag.

Voortzetting Vitality Campus in Nederland

De Vitality Campus is een nieuw initiatief en voor het eerst te bezoeken tijdens de Olympische Spelen in Beijing. Omdat verschillende partijen interesse in de campus hebben getoond en enthousiast zijn over het initiatief, en omdat de kernactiviteiten vitaliteit en het bevorderen van innovatie en gezondheid van de vier partijen ook buiten de Olympische Spelen een maatschappelijk relevante en bindende factor zijn, gaan de initiatiefnemers van de Vitality Campus na op welke manier de campus een voortzetting kan krijgen in Nederland.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.