Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten De raad van 20 augustus

publicatiedatum: dinsdag 26 augustus 2008

Op woensdagavond 20 augustus kwam De Raad weer bijeen. Er waren geen aanmeldingen voor presentaties in Het Forum. De bijeenkomsten van De Discussie openden met het Actieplan Betaalbaar Wonen en Inventarisatie Brede School.

Alle fracties waren positief in hun advies aan het college over het actieplan. De VVD en LH maakten op één onderdeel een voorbehoud. Zij wilden niet dat de locatie voor het realiseren van tijdelijke huisvesting voor jongeren aan het Melkpad om niet aan Dudok Wonen ter beschikking wordt gesteld. Wethouder Ben Hammer legde uit dat de gemeente er wel wat voor terug krijgt bij andere projecten. Hij zegde toe er naar te streven dat de uitgewerkte punten uit het actieplan eind van dit jaar worden teruggekoppeld naar de raad.

De Discussie adviseerde het college overwegend positief naar aanleiding van de Inventarisatie Brede School. Een Brede School is een bundeling van verschillende functies, waarvan onderwijs er één is. De raadsleden vonden dat het college op de goede weg is. Er werd b. en w. onder meer aangeraden om de ouders erbij te betrekken en rekening te houden met de wensen van de scholen. Wethouder Erik Boog beloofde de keuze voor het ambitieniveau beter te onderbouwen.

Het agendapunt Kredietverlening voor aankoop opstal Larenseweg 279, dat is het vroegere benzinestation van Sjoerds, veroorzaakte enige wrevel. Met die aankoop verwerft de gemeente het volledige eigendom van de locatie, zodat de reconstructie van het Den Uylplein volgens plan kan doorgaan. Het aankoopbedrag (EUR 495.000,-) is inmiddels aan de heer Sjoerds uitbetaald, zodat hij een bedrijfsgebouw elders kan kopen. Dat betekent dat het bedrag vooruitlopend op een raadsbesluit al betaalbaar is gesteld. En daarmee waren de raadsleden niet blij. Wethouder Ben Hammer bood daarvoor excuses aan, maar hij legde uit dat dit in verband met de werkzaamheden aan het plein de enige snelle oplossing was. Het is de bedoeling dat Larenseweg 279 wordt verkocht aan een koper die de plicht krijgt om het gebouw te restaureren. De wethouder gaat de raad nog inzicht geven in de verkoopmogelijkheden. Hij laat dan ook weten of de grond wel of niet gesaneerd moet worden. Uiteindelijk adviseerden CDA, VVD, PvdA, D66 en GL (afwezig) positief. De andere fracties maakten een voorbehoud.

Wethouder Hammer kreeg een open doekje bij de Heroverweging uitgangspunten Bontekoeterrein en Groot Goylantlocatie. De desbetreffende raadsinformatiebrief was door de CU geagendeerd. De fractie maakt zich zorgen over de weerstand tegen bouwlocaties, maar de andere fracties complimenteerden juist het college omdat het besluit dat Groot Goylant op zijn huidige plek blijft het gevolg is van overleg met betrokkenen.

De gemeenteraad kreeg een positief advies bij Rekenkameronderzoek art. 213a Gemeentewet. Alleen DLPH maakte een voorbehoud. Wethouder Karin Walters zegde toe dat het college eerst een protocol en een verordening voor dit soort onderzoeken zal opstellen. Daarna zullen b. en w. vaststellen welke projecten volgend jaar zullen worden onderzocht.