Gemeente Harlingen


Postbus 10000
8860 HA Harlingen
T (0517) 49 22 22
gemeentebestuur@harlingen.nl

SMST Designers and Constructors naar Harlingen Seaport

SMST Designers en Constructors met vestigingen in Franeker (hoofdvestiging en productie) en Sneek (productie) start in de loop van 2009 bedrijfsactiviteiten in Harlingen. Een sterk toegenomen vraag, een orderportefeuille die gevuld is tot eind 2011 en de daaruit voortvloeiende toename van het personeelsbestand hebben er toe geleid dat SMST een terrein van ca. 4 ha. op de Nieuwe Industriehaven heeft aangekocht.
Op het terrein zal een productiehal komen van 6.000 vierkante meter en een kantoor met in eerste instantie 75 arbeidsplaatsen. De verwachting is dat het personeelsbestand de komende jaren zal groeien naar minimaal 150 medewerkers.

SMST is een leverancier van totaaloplossingen voor de maritieme en on-/ offshore industrie. De producten van SMST zijn dan ook voornamelijk te vinden op boorschepen, pijpenleggers en offshore support schepen. SMST levert een grote diversiteit aan kranen en andere transportsystemen, met een hijslast , tussen 10 en 500 ton, voor bovengenoemde schepen. Alle producten van SMST worden in nauw overleg met de klant ontworpen waarbij innovatieve oplossingen en de meest geavanceerde systemen belangrijke ingrediënten zijn. Een goed voorbeeld zijn de recent geleverde knikarm kranen met actieve deining compensatie om zware lasten op 3 kilometer waterdiepte gecontroleerd te plaatsen.

De planning is dat SMST in het derde kwartaal 2009 de productie capaciteit in Harlingen in gebruik neemt. Het kantoor volgt halverwege 2010. Zowel binnen de productieruimte als ook buiten aan de kade zullen uitgebreide testfaciliteiten worden gerealiseerd. Naar verwachting verlaten de eerste, in Harlingen vervaardigde installaties, het vierde kwartaal 2009 het terrein.

Directeur Murk de Jong van Harlingen Seaport is zeer content met de vestiging van SMST in de Harlinger haven. De ontwikkeling van offshore-activiteiten is voor Harlingen Seaport van strategisch belang. Niet alleen vanuit oogpunt van werkgelegenheid, maar ook vanuit continuïteit. Offshore heeft immers langdurige contracten. Het cluster scheepsbouw/jachtbouw/offshore krijgt daarmee een heel belangrijke uitstraling.