Gemeente Zaanstad

27-08-2008

Zaanstad actualiseert handhavingsprogramma

De uitvoering van het Handhavingsprogramma 2008 heeft achterstand opgelopen door onder meer de onvoorziene inzet voor de funderingsproblematiek in de Wilhelminastraat in Krommenie. Enkele projecten en acties starten nu in 2009.

De gemeente zal zich het komende half jaar richten op toezicht op bestaande bouw in het kader van het Bouwbesluit, bijvoorbeeld woningen in de Rosmolenwijk (de zgn. dwarsstraten). Hierbij wordt naar de staat van de funderingen gekeken. Zaanstad zet zich bovendien in voor de aanpak van illegale kamerverhuur in de Czarinastraat en de handhaving op woonwagenlocatie Zaanderhorn. Daarnaast wordt er gestart met de inventarisatie van illegale situaties in Krommeniedijk, hierbij valt te denken aan schuren of ander soort aanbouw, gebouwd zonder bouwvergunning of niet in overeenstemming met met de vergunning. Ook wordt gekeken naar het gebruik van grond in strijd met het bestemmingsplan.

Projecten als illegale caravanstalling buitengebied en de aanpak illegaliteit op bedrijventerrein Noorderveld lopen enige vertraging op. Ondanks de opgelopen achterstand is een aantal handhavingsdossiers afgehandeld en zijn voorgenomen doelen wel bereikt. Voorbeelden hiervan zijn sloop van een pand aan de Hogendijk te Zaandam, verwijdering van een groot schip uit de haven Coupure (Zaandam), asbestverwijdering op het terrein Pont Meijer. Daarnaast zijn nog 81 dossiers afgehandeld en afgesloten.

Ook op het gebied van milieutoezicht zijn veel doelen gerealiseerd. Zo zijn de projecten stookinstallaties en opslag gevaarlijke stoffen bij transportbedrijven afgerond, lopen de controles bij grote en zwaardere bedrijven volgens planning en zijn de evaluatiebeschikkingen voor de bodemsanering van de gasfabrieken in Zaandam en Krommenie afgegeven.

Uiteraard blijft de gemeente aandacht schenken aan de afhandeling van meldingen en verzoeken tot handhaving van burgers. Gevaar voor de volksgezondheid en veiligheid voor burgers spelen een belangrijke rol bij de afhandeling.


***
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen Makkinga, 075-6552094 of via e-mail: h.makkinga@zaanstad.nl