Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


buitenlands gediplomeerden

Quick scan assessmentprocedure buitenlands gediplomeerden

Kamerstuk, 27 augustus 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/BO-2870550

27 augustus 2008

Mede naar aanleiding van het Algemeen Overleg arbeidsmarkt op 1 juni 2006 1) in uw Tweede Kamer heeft een quick scan plaatsgevonden naar de nieuwe assessmentprocedure voor buitenslands gediplomeerde artsen. Het betrof een quick scan naar de procedure van de op 1 december 2005 gestarte assessmentprocedure voor de toelating van buitenlands gediplomeerde artsen van buiten de Europese Economische Ruimte (EER). De procedure is bekeken op mogelijke knelpunten, verbetermogelijkheden en het realiseren van de doelstellingen van de nieuwe procedure. De doelstellingen zijn als volgt geformuleerd: heldere en transparante informatie naar kandidaten, gelijke kansen voor allen, transparantie van de beoordelingen en van de procedure en een goede doorstroming naar de eventuele noodzakelijke aanvullende opleiding.

De quick scan is door een extern bureau uitgevoerd. Er is een literatuuronderzoek verricht. Er zijn interviews gehouden met kandidaten, vertegenwoordigers van de beoordelaars/assessoren, vertegenwoordigers van ondersteunende organisaties (onder meer UAF, Stichting Emplooi) en met vertegenwoordigers van overige organisaties (onder meer KNMG, CIBG). Vanuit VWS concluderen wij dat het onderzoek degelijk van opzet is en adequaat is uitgevoerd.

De overall conclusie van de quick scan is dat alle betrokkenen de nieuwe procedure als een duidelijke stap voorwaarts beschouwen ten opzichte van de oude procedure. Het assessment biedt een objectieve toetsing, garandeert gelijke kansen en geeft duidelijkheid over te volgen stappen en de consequenties op basis van de toetsresultaten. Assessoren en kandidaten geven aan dat de beoordeling objectief en onafhankelijk plaatsvindt. Na doorlopen van het assessment en een eventueel aanvullend opleidingstraject is het nagenoeg zeker dat de buitenlandse arts zowel in taal als in kennis en vaardigheden op het juiste niveau functioneert.

Uit de quick scan zijn enkele verbeterpunten in de procedure aangedragen. Hiervoor hebben de onderzoekers handreikingen gegeven om verbeteringen door te voeren. Gedurende het onderzoek hebben het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) en de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) actie ondernomen om enkele kinderziektes in de procedure te verhelpen. Hiermee zijn enkele verbeterpunten, zoals meer informatie over richtlijnen voor de beoordeling, direct en adequaat toegepast. De resterende verbeterpunten vergen meer overleg tussen het ministerie en het CIBG en de CBGV. Het gaat hierbij om verbeterpunten die in mijn ogen de structuur en het karakter van de procedure niet ingrijpend veranderen. Het betreft bijvoorbeeld het ontbreken van mogelijkheden, de eerder verworven competenties (EVC) in een eerder tijdstip en meer voldragen in te brengen in de procedure. Een ander bespreekpunt betreft de verplichting voor kandidaten, die als gelijkwaardig worden beoordeeld, om twaalf weken onder supervisie te werken. De onderzoekers geven aan dat er over deze supervisie veel onduidelijkheid bestaat. Een van de meest opvallende resultaten van het onderzoek bleek het beperkte aantal kandidaten dat in de periode december 2005 tot december 2007 het assessment heeft doorlopen.

Tezamen met het gegeven dat alle betrokkenen in het onderzoek de nieuwe procedure als een goede stap voorwaarts beschouwen en het gegeven van de beperkte aantallen kandidaten in de huidige procedure, zijn ingrijpende maatregelen in de assessmentprocedure niet aan de orde. De gesignaleerde verbeterpunten blijven in de overleggen tussen het ministerie en CIBG en CBGV aan de orde komen. Ik ga er vanuit dat in de loop van de tijd meer kandidaten de procedure voor buitenslands gediplomeerde artsen zullen doorlopen. Recent zijn in de gemoderniseerde assessmentprocedures van de buitenlands gediplomeerde tandartsen en verpleegkundigen de eerste kandidaten ingestroomd. Tegen deze achtergrond wordt bekeken of in de nabije toekomst een gezamenlijke quick scan voor de drie beroepsgroepen uitgevoerd kan worden.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink


1) Verslag van een algemeen overleg, Tweede Kamer vergaderjaar 2005-2006, 29 282, nr. 31 en nr. 35.