Groen!

Brussel, 27 augustus 2008

Nucleair ongeval in Fleurus : Groen! eist maatregelen

De Vlaamse Groenen hebben grote vragen bij de falende communicatie en het late optreden n.a.v. het nucleair incident bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus. Bij dit ongeluk kwam radioactief jodium vrij. Het gaat om een ernstig incident van niveau drie op de internationale INES-schaal. De schaal laat toe om de ernst van een nucleaire gebeurtenis in te schatten en gaat van nul tot zeven.

Het incident deed zich voor in het weekend, maar werd toch pas tegen maandag avond door het IRE gemeld aan de FANC (het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). En de FANC wachtte dan nog eens tot dinsdag avond alvorens het de installaties liet stil leggen. Meer dan twee kostbare dagen gingen dus verloren. Dit in onbegrijpelijk en onverantwoord.

Groen! wil in opvolging van dit incident horen hoe een dergelijk falen mogelijk was en wil garanties op een strenger en directer optreden van FANC in de toekomst. Groen! dringt ook aan op een epidemiologische studie, om uit te maken of het incident wel degelijk zonder gevolgen is gebleven voor de werknemers en de omwonenden. Groen! dringt ten slotte aan op een efficiënter bewakings- en detectiesysteem voor jodium.

Volgens Groen! toont dit incident nog eens het gebrek aan controle aan in de nucleaire sector en de onbekwaamheid van de autoriteiten om snel te reageren. In het licht van de reeks van kleinere en grotere nucleaire incidenten bijv. de voorbije weken in Frankrijk, is dat geen geruststellende gedachte.

Mieke Vogels, voorzitter

Tinne Van der Straeten, kamerlid