Gemeente Oldenzaal


Verkeerssituatie Paradijsstraat vooralsnog ongewijzigd

gepubliceerd op : 27-8-2008

De verkeerssituatie in en rond de Paradijsstraat blijft in beginsel ongewijzigd. Bewoners van de Paradijsstraat hebben vanwege klachten over verkeersoverlast en geluidshinder herhaaldelijk om maatregelen verzocht, waarbij afsluiting de voorkeur geniet.

Het college van B en W wil hier niet toe overgaan, omdat dit overlast voor omliggende straten veroorzaakt. Voordat er een definitief besluit wordt genomen, krijgen bewoners de gelegenheid om te reageren. Alleen bij nieuwe gezichtspunten wordt het besluit heroverwogen.

De verkeerssituatie in en rond de Paradijsstraat is al enkele jaren onderwerp van discussie. In 2004 heeft het vorige college van B en W na een inloopbijeenkomst besloten om geen maatregelen te nemen. Voor het instellen van eenrichtingsverkeer of afsluiting was geen meerderheid te vinden. Omdat volgens de Overijsselse Ombudscommissie de toenmalige informatieverstrekking, informatieverwerving en klachtafhandeling niet behoorlijk c.q. zorgvuldig was, is dit jaar besloten het besluitvormingsproces over te doen.

De bewoners van de Paradijsstraat en omliggende straten hebben via een inspraakprocedure hun mening mogen geven over afsluiting van de Paradijsstraat of het instellen van eenrichtingsverkeer. Ook konden zij alternatieve oplossingen aandragen. Uit de resultaten blijkt dat een ruime meerderheid tegen afsluiting is. Bewoners van aanliggende straten vrezen sluipverkeer als de Paradijsstraat wordt afgesloten. Ook voor een proefperiode en het instellen van eenrichtingsverkeer is te weinig draagvlak. Een alternatieve oplossing als het vervangen van de keibe-strating stuit op praktische en financiële bezwaren. Snelheidsremmende maatregelen, een ander aangedragen alternatief, zijn volgens verkeerstellingen en snelheidsmetingen niet noodzakelijk.

De stemmen van de bewoners uit de Paradijsstraat, Monnikstraat en Hofmeijerstraat hebben bij de weging zwaarder meegeteld, omdat een eventuele afsluiting in deze straten het meeste effect sorteert. De bewoners krijgen vier weken de tijd om te reageren. Als er nieuwe gezichtspunten naar voren komen, kan het besluit worden heroverwogen.