Unicef: bescherm kinderen in Zuid-Azië tegen kinderhandel 27 augustus 2008, Kathmandu, Nepal - Zuid-Aziatische landen moeten betere wetgeving opstellen ter bescherming van kinderen die het slachtoffer zijn van kinderhandel. In Zuid-Azië zijn die wetten er vaak niet, waardoor deze kinderen worden gestigmatiseerd en niet de juiste hulp krijgen. Dat staat in een vandaag verschenen Unicef-rapport.

Kinderhandel is een diepgeworteld probleem in Zuid-Azië. De kinderen worden vooral ingezet in de seksindustrie, maar kinderhandel richt zich bijvoorbeeld ook op illegale adoptie, kinderarbeid, de oorlogsindustrie en andere vormen van uitbuiting. Kinderhandel is niet alleen lucratief voor criminele organisaties, vaak zijn er ook bekenden en familie van de kinderen bij betrokken. Armoede is de voornaamste oorzaak.

Dubbel getroffen
Doordat het in Zuid-Azië ontbreekt aan concrete wet- en regelgeving, worden de slachtoffers van kinderhandel vaak dubbel getroffen. De kinderen worden gestigmatiseerd en krijgen niet de juiste juridische en psychologische hulp. Dat staat in het vandaag verschenen Unicef-rapport South Asia in action: preventing and responding to child trafficking. Volgens Unicef moet er daarom betere wetgeving komen om kinderhandel te voorkomen en om de slachtoffers te beschermen.

Veel landen in Zuid-Azië hebben wel plannen ontwikkeld tegen mensenhandel. Die plannen zijn echter gericht op volwassenen: het specifieke probleem van kinderhandel wordt in feite genegeerd, stelt Unicef in het rapport. De meeste Zuid-Aziatische landen hebben ook nog steeds geen handtekening gezet onder het VN-Verdrag van Palermo. Dat internationale verdrag richt zich op de problematiek van mensenhandel, en van vrouwen- en kinderhandel in het bijzonder. Maar ook het juridische systeem in de landen zelf moet worden aangepast, zegt Unicef. Daarbij gaat het onder meer om de hulp aan slachtoffers, maar bijvoorbeeld ook om de bescherming van kinderen die tegen kinderhandelaren willen getuigen.

Congres

Het Unicef-rapport werd gepresenteerd op woensdag 27 augustus. Op dezelfde dag kwamen Zuid-Aziatische politici en hulporganisaties bijeen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, om te discussiëren over de aanpak van seksueel misbruik tegen vrouwen en kinderen. Seksuele uitbuiting en kinderhandel zijn ook de thema's van een internationaal congres in Rio de Janeiro, dat in november wordt georganiseerd.

Download het rapport South Asia in Action: Preventing and Responding to Child Trafficking (Engels) 1,3 Mb