Ingezonden persbericht


Nieuw theatergezelschap TgIne van hetveem huismaker Ine te Rietstap presenteert Brabants voor Beginners (en voor gevorderden)

Hetveem theater gaat het nieuwe theaterseizoen van start met de voorstelling Brabants voor Beginners (en voor gevorderden) van Ine te Rietstap. De voorstelling gaat over roots en is een voortzetting op Te Rietstap's eerdere productie Turks voor Beginners die ze maakte bij festival Tweetakt en tgMAX (2003). Na To Phi or not To Phi is Brabants voor Beginners (en voor gevorderden) de eerste voorstelling van Te Rietstap's nieuwe gezelschap TgIne bij hetveem theater. Na de premièrereeks van 6 t/m 14 september in hetveem theater gaat de voorstelling tot en met december op tournee door Nederland. Op verschillende speelplekken vindt er naast de voorstellingen een randprogramma plaats, in de vorm van workshops en optredens van lokale beroemdheden. Voor meer info: www.tgine.nl & www.hetveemtheater.nl

Voorstelling
De spelers van Brabants voor Beginners hebben Brabantse roots. Maar ze wonen al een tijd in het westen en ze zijn vernederlandst. In Brabants voor Beginners worden ze opnieuw Brabander. Om weer Brabander te kunnen worden moeten ze in beweging komen, graven, zich inleven, brullen van het lachen, vinnig met iets smijten, zich het voorhoofd nog eens afvegen, zich schamen, doorzetten. Brabants voor Beginners gaat over roots. Iedereen heeft roots. Niks aan te doen. Brabants voor Beginners (en voor gevorderden) is een bonte avond - kun jij je nog je laatste bonte avond herinneren? - Op een opzwepende soundtrack worden emotionele hoogtepunten afgewisseld met domme dansjes. Een spannend live-event waarin fictie en werkelijkheid één worden. Voor iedereen vanaf 15 jaar.

Door: Ine te Rietstap, Vonneke Beeker, Danja Cauwbergs, Harm Van Geel, Wilma van der Heijden, Ton Heijligers, Gé Wegman. Productie, techniek, publiciteit: hetveem theater. Mede mogelijk gemaakt door St. Doen en LIRA Fonds.

TgIne
Ine te Rietstap organiseert haar eigen theaterproducties voortaan vanuit het nieuwe gezelschap TgIne, zij voert zelf de artistieke leiding. Vonneke Beeker staat in voor zakelijke leiding en dramaturgie. Verder zal het gezelschap samenwerken met Danja Cauwbergs (vormgeving), José Huibers (kostuums) en de spelers Harm van Geel, Ton Heijligers, Wilma van der Heijden, Phi Nguyen, Leyla Çimen en anderen. Daar waar we steeds minder contact hebben met onze buren en des te meer met een verre wereld die via het televisiescherm onze huiskamer binnenkomt, probeert TgIne in te zoomen op de lading van het alledaagse. Vanuit persoonlijke verhalen verbeeldt TgIne mensen en menselijkheid en dan vooral die aspecten die zo herkenbaar zijn, zo dichtbij, maar ook zo onbenoembaar. Ine te Rietstap
Ine te Rietstap studeerde af bij DasArts in 2003 en maakt vanaf 1986 voorstellingen. Van 1998 tot 2004 met name bij Huis a/d Werf en Festival a/d Werf in Utrecht en sinds vier seizoenen brengt ze haar eigen werk uit bij hetVeemtheater te Amsterdam. Ze werkt ook als freelance regisseur. Ine maakte onder andere: Stille Wald, Stille Welt, Sletjes, Kreatief met Turk, Alleen alleen is een eend een eend, Toegift, Turks voor Beginners, Wie is er Bang voor Ine te Rietstap, TO Phi OR NOT TO Phi. Ze werd zowel in 2000 als in 2004 genomineerd voor de mimeprijs en is samen met Petra Blok artistiek leider van het Tweetakt festival.

Randprogramma: workshops en optredens
Context is voor de voorstellingen van Ine te Rietstap cruciaal. Het publiek is steeds deel van de voorstelling en de plaats waar de voorstelling speelt is dat dan automatisch ook. Omdat Brabants voor Beginners (en voor gevorderden) de context waarin men leeft nadrukkelijk als onderwerp heeft zoekt het gezelschap van TgIne naar intensief contact met de speelplek, haar publiek en de directe omgeving. TgIne maakt contact door op zoveel mogelijk plekken meerdere dagen aanwezig te zijn, met meerdere voorstellingen en met activiteiten waaraan het publiek deelneemt. In dit kader staat een passend randprogramma rond de voorstellingen gepland, bestaande uit workshops en optredens van lokale beroemdheden die na de voorstelling in de foyer van het theater zullen plaatsvinden. Workshops.
In verschillende theaters wordt voorafgaand aan de voorstelling door de regisseur en spelers een workshop gegeven. Deelnemers aan de workshops zijn mensen (jong en oud) uit de buurt van het theater waar de voorstelling speelt. De deelnemers gaan de vloer op met vragen als: Wat vind ik gewoon? Hoe ging bij ons de zondagochtend? Hoe doen wij verjaardagen? Welke feesten zijn belangrijk? Met hun antwoorden worden korte poëtische scènes gemaakt. Een aantal van die scènes wordt gefilmd en zal t.z.t. op de site te zien zijn www.tgine.nl Optredens.
Brabants voor Beginners gaat over roots, over de invloed van de lokale cultuur op wie je bent (of bent geworden). Net als in Brabants voor Beginners (en voor gevorderden) wordt de lokale cultuur van de betreffende stad van het optreden uitgelicht door beroemdheden uit de buurt uit te nodigen voor een optreden en bijvoorbeeld de lokale likeur te drinken na de voorstelling. Optredens in Amsterdam zijn op 11 en 13 september.

Speeldata
september
6, 7 & 10 (try-outs) 20.30u hetveem theater, Amsterdam 11 (première) 20.30u hetveem theater, Amsterdam 12 t/m 14 20.30u hetveem theater, Amsterdam 17 20.15u Provadja, Alkmaar oktober
8, 9 20.30u Theater Kikker, Utrecht 11 20.00u De Verbeelding, Purmerend. november
13 (besloten) Plaza Futura, Eindhoven 14 & 15 Plaza Futura, Eindhoven. 18 & 19 Theater aan de Rijn, Arnhem december
12 Theater Gruitpoort, Doetinchem

Workshop data
september
Za 13 hetveem theater Amsterdam Wo 17 Provadja, Alkmaar
oktober
Wo 8 Theater Kikker, Utrecht november
Za 15 Plaza Futura, Eindhoven Di 18 Theater a/d Rijn, Arnhem

Opgeven voor de workshops kan via hetveem theater: 020 6260112 www.hetveemtheater.nl, www.tgine.nl

Noot aan de redactie,