Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen / nummer 102 / 27 augustus 2008

Student centraal bij opening Academisch Jaar in Groningen

Bij de opening van het Academisch Jaar staat bij de Rijksuniversiteit Groningen de student centraal. Naast de officiële openingsrede door Rector Magnificus prof.dr. F. Zwarts houden onder meer een Duitse en een Nederlandse student een toespraak. Na het officiële deel in de aula van het Academiegebouw brengen studenten op het Academieplein met de Rector Magnificus een toost uit op een succesvol studiejaar.

Behalve de rede door Rector Magnificus prof.dr. Zwarts houden in de Aula een Duitse en een Nederlandse student een toespraak en is er een voordracht door de student-huisdichter van het komend collegejaar. Daarnaast wordt tijdens het officiële programma de Ubbo-Emmiuspenning voor wetenschappelijke verdiensten uitgereikt aan prof.dr. D. Breimer, oud-rector magnificus Universiteit Leiden. Bijzonder is ook de herintroductie van de pedellenbaret.

Toost met de rector

Na de plechtigheden in de Aula is er op het Academieplein een openbaar programma voor en door studenten. Studenten brengen op het Academieplein met de rector een toost uit op een succesvol studiejaar. Vervolgens zijn er tot in de avond optredens van dj's en diverse artiesten, waaronder Ellen ten Damme.

De toost is een oude traditie die verloren was gegaan, maar twee jaar terug in ere is hersteld. Het idee daarvoor ontstond tijdens een uitwisselingsbezoek aan de universiteit van Uppsala waar de opening van het studiejaar groots wordt gevierd. Voor de Tweede Wereldoorlog had Groningen een soortgelijk evenement, waarin studentenverenigingen met vlaggen en banieren in optocht naar het Academiegebouw liepen

Noot voor de pers
Informatie: afdeling Communicatie, tel. (050) 363 44 44,

e-mail: communicatie@rug.nl

Programma
Maandag 1 september 2008, vanaf 16.00 uur. Buitenprogramma vanaf 17.15 uur

Opening Academisch Jaar in de Aula van het Academiegebouw


* Rede door prof.dr.F. Zwarts, Rector Magnificus


* Toespraak mw. A.C Uphaus, masterstudent psychologie, en mw. D. Boesveld, bachelorstudent internationale betrekkingen en internationale organisatie, lid van de Universiteitsraad.


* Uitreiking van de Ubbo-Emmiuspenning voor wetenschappelijke verdiensten aan prof.dr. D. Breimer, oud-rector magnificus Universiteit Leiden.

Het buitenprogramma start rond 17.15 uur met muziek, de speeches en de toost op het bordes zijn om 17.50 uur. Voor meer informatie over het buitenprogramma klik hier.

Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050 - 363 44 44 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. Talent, ambitie en prestatie van de 25.000 studenten en 5.500 medewerkers worden waar mogelijk gehonoreerd.