Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Ouderen voelen zich gezond in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 26 augustus 2008 -- Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van de resultaten van het Seniorenmonitor en ingestemd met het plan van aanpak om de resultaten om te zetten in een uitvoeringsplan Ouderenbeleid. Uit het onderzoek dat de GGD Zuid-Limburg eind 2007 namens de gemeente heeft uitgevoerd onder 55- plussers, blijkt dat de lichamelijke en psychische gezondheidssituatie van de ouderen in onze stad goed tot uitstekend is. Wethouder Berry van Rijswijk (Ouderenbeleid): 'Het gaat in algemene zin goed met de ouderen in onze stad. Maar toch zijn er gezondheidsproblemen waar wij als gemeente structureel aandacht aan moeten besteden. Met de resultaten van dit onderzoek en op basis van gesprekken die wij later dit jaar gaan voeren willen wij een uitvoeringsplan over het ouderenbeleid op gaan stellen.'

De zogenaamde seniorenmonitor is een onderzoek naar de gezondheid en de leefstijl van zelfstandig wonende 55-plussers en het gebruik van en de behoefte aan voorzieningen op het gebied van welzijn en zorg. In totaal zijn ruim 3.000 zelfstandig wonende 55-plussers uitgenodigd om deel te nemen aan het schriftelijk onderzoek. De respons was 69%.

In Sittard-Geleen wonen ruim 28.000 55-plussers en ruim 16.000 65-plussers

(respectievelijk 29% en 17% van de totale bevolking in onze gemeente). Het aandeel 55-plussers zal de komende 10 jaar met 4,5% toenemen. Aangezien de ouderdom vaak met gebreken komt, zal dit een toename van het aantal mensen met ziekte en functiestoornissen met zich meebrengen en daarmee een toename van de zorgvraag. De toename van gezondheidsproblemen komt mede doordat een groot deel van de ouderen ongezond leeft (overgewicht, alcoholgebruik en te weinig lichaamsbeweging). Ook psychosociale problemen komen veel voor bij ouderen en vragen aandacht vanuit preventief oogpunt. De volledige resultaten van het onderzoek zijn te lezen op de website www.sittard-geleen.nl.

In het kader van de wettelijke gemeentelijke taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning (WMO) en gezondheidsbeleid is het belangrijk dat de gemeente structurele aandacht heeft voor het bevorderen van de gezondheid van 55- en 65-plussers. Door aandacht voor preventie bij deze doelgroep is gezondheidswinst te behalen, in termen van meer gezonde jaren, minder ziektelast en een betere kwaliteit van leven. Gezondheidsbevordering kan zorgvragen voorkomen of verminderen en kan daardoor kostenbesparend werken. Sittard-Geleen wil, met de resultaten van dit onderzoek in de hand en op basis van gesprekken die gevoerd gaan worden met ketenpartners en de senioren in de stad een uitvoeringsplan 2009-2011 ouderenbeleid opstellen. Het verbeteren van het woon- en leefklimaat zal er toe moeten leiden dat de burgers langer en in goede gezondheid zullen leven!


---




Gemeente Sittard-Geleen