CNV Hout en Bouw wil Polen aan eerlijk werk helpen

20/08/2008 14:55

CNV Hout en Bouw

Rammelende contracten, slechte arbeidsomstandigheden en huisvesting die te wensen overlaat. Dat is de situatie waarin nog teveel Poolse werknemers in Nederland terechtkomen als zij een baan vinden. Om de problemen te lijf te gaan, wil CNV Hout en Bouw, samen met de uitzendbranche, Poolse werknemers aan een betere baan helpen. Daarom organiseren zij in Leiden op zaterdag 30 augustus 2008 van 10.30 tot 15.00 uur in de Groenoordhallen LEPSZA PRACA (beter werken), de Banen- en Infobeurs.

De vaak schrijnende omstandigheden waarin Poolse arbeidskrachten in Nederland werken en wonen heeft ervoor gezorgd, dat het CNV, OTTO Work Force, BGA-Nederland en Aannemersfederatie Nederland de handen ineen slaan. "Veel Polen krijgen minder betaald dan volgens de wet en cao is toegestaan, de arboregels worden met regelmaat overtreden en vaak zijn ook hun arbeidscontracten niet in orde en is hun huisvesting beroerd. Wij constateren dat er misbruik wordt gemaakt van de afhankelijkheidspositie van Polen in Nederland", zegt bestuurder Maarten Post van CNV Hout en Bouw.

Ook moet er een einde komen aan de oneerlijke concurrentie waarmee werkgevers te maken krijgen. Zij moeten steeds vaker concurreren met niet-bonafide bedrijven. Het CNV wil daar een einde aan maken, door ervoor te zorgen dat Poolse werknemers bij fatsoenlijke werkgevers aan het werk gaan, die dit soort bedrijven en uitzendorganisaties links laten liggen. Daarom zullen bonafide werkgevers en uitzendorganisaties op de beurs aanwezig zijn.

Daarnaast wordt er op de beurs informatie gegeven over regelgeving, wonen en opleidingen. Daarom hebben ook de gemeente Leiden, de ING -bank en de Arbeidsinspectie hun medewerking toegezegd.

De beurs in Leiden, die zich vooral richt op arbeidsmigranten uit de Bollenstreek en de Randstad, is de tweede uit een reeks regionale banen- en informatiebeurzen georganiseerd door het CNV. Tijdens een eerdere beurs in Boxtel oriënteerden bijna 1.000 Poolse arbeidsmigranten zich op een andere baan.





http://www.cnvhb.nl/polski-robotnik

http://www.cnvhb.nl