Ingezonden persbericht


Imtech ICT en IBM vernieuwen datacenterinfrastructuur bij transavia.com

Nieuw Twin Data Center-concept legt stevige basis voor verdere groei

Amersfoort, 4 september 2008 - Imtech ICT Brocom, BrightHouse en IBM hebben gezamenlijk een nieuwe datacenterinfrastructuur geleverd aan luchtvaartmaatschappij transavia.com. De bedrijven bouwden een Twin Data Center op basis van IBM-technologie, waardoor transavia.com verzekerd is van maximale IT-beschikbaarheid voor klanten en medewerkers.

transavia.com is al meer dan veertig jaar actief in Nederland. De luchtvaartmaatschappij heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld als een dotcom-onderneming die meer dan 95 procent van haar omzet via het internet behaalt. transavia.com vervoert inmiddels jaarlijks meer dan vijf miljoen passagiers naar bestemmingen in Europa en Afrika. Maandelijks bezoeken ruim anderhalf miljoen mensen de website van het bedrijf.

Vanwege het enorme belang van een stabiele IT-omgeving voor de extern en intern gerichte activiteiten startte de luchtvaartmaatschappij een project om alle kernsystemen dubbel uit te voeren. Imtech ICT Brocom, BrightHouse en IBM werden door transavia.com ingeschakeld om het project met kennis en technologie te ondersteunen. transavia.com koos voor deze leveranciers vanwege de prijs-prestatieverhouding die ze boden. Ook het feit dat ze jaren ervaring hebben in bedrijfskritische omgevingen en bewezen technologie leveren, droeg aan de keuze bij.

Imtech ICT Brocom en IBM ontwikkelden een Twin Data Center met twee Main Equipment Rooms (MER's) met onafhankelijk projectmanagement van BrightHouse. De ene MER is ondergebracht op Schiphol-Oost, waar transavia.com het onderhoud aan zijn vloot uitvoert. De andere MER is ingericht op de hoofdvestiging van transavia.com op Schiphol en doet daar dienst als back-upfaciliteit. Beide datacenters zijn uitgerust met onder meer IBM Power Systems (System i) en IBM System Storage N Series. De dienstverlening is gebaseerd op Capacity on Demand, waardoor transavia.com bij piekbelastingen heel flexibel capaciteit kan bijschakelen.

Met de inrichting van het Twin Data Center heeft transavia.com zijn bedrijfskritische applicaties nu dubbel uitgevoerd. Daardoor is hoge beschikbaarheid onder alle omstandigheden gegarandeerd. Verder is het bedrijf dankzij de schaalbaarheid en flexibiliteit van het Twin Data Center in staat om snel nieuwe technologie in te zetten.

"transavia.com is voor al zijn operationele en commerciële activiteiten sterk afhankelijk van ICT. Het is letterlijk zo dat als bepaalde systemen niet werken, vliegtuigen niet vliegen, de crews niet ingepland kunnen worden, passagiersgegevens niet verwerkt kunnen worden en onze website eruit ligt", zegt Gerard Geurtjens, CIO van transavia.com. "Met deze nieuwe omgeving beschikken we nu over een goede en solide hardware- en applicatie-infrastructuur en dat is voor ons het fundament voor alle activiteiten."

# # #

Over transavia.com

transavia.com is al meer dan veertig jaar een begrip in de Nederlandse luchtvaartindustrie. De maatschappij heeft Schiphol als thuisbasis en vervoert ruim vijf miljoen passagiers per jaar naar bestemmingen in Europa en Afrika. Meer dan 95 procent van de vliegtickets wordt via de website van transavia.com verkocht en met 1,5 miljoen unieke bezoekers per maand is de website qua omzet de grootste internetshop van Nederland. De website van transavia.com is zo belangrijk geworden, dat het bedrijf dit ook in de naam tot uiting heeft gebracht.

Over Imtech ICT Brocom B.V.

Meer dan 140 medewerkers van Imtech ICT Brocom werken vanuit één en dezelfde missie: zakelijke opdrachtgevers voorzien van innovatieve infrastructurele IT-oplossingen en beheerdiensten om daarmee duurzame verbeteringen te leveren aan hun IT-infrastructuur. Hierdoor worden zij slagvaardiger bij het inrichten en aanpassen van hun bedrijfsprocessen. Imtech ICT Brocom is onderdeel van Imtech ICT, een full service ICT-dienstverlener met een geïntegreerd pakket ICT-diensten gericht op consultancy, projectmanagement, softwareservices en ICT-infrastructuren. Imtech ICT maakt deel uit van Imtech NV, een beursgenoteerde onderneming met wereldwijd maar liefst 18.000 medewerkers.

Over BrightHouse

BrightHouse is een vooraanstaande specialist op het gebied van realisatie van complexe projecten waarbij ICT een dominante rol speelt. De managementopdrachten zijn complex van aard en omvang. BrightHouse is onafhankelijk en onderscheidt zich door een projectaanpak waarbij de baten voor opdrachtgevers zo vroeg mogelijk in de tijd worden gerealiseerd. De onderneming is gespecialiseerd in onder meer: project-, programma- interim- en contractmanagement en voert ook regelamatig grote verandermanagement opdrachten uit. BrightHouse heeft een goede marktpositie in de zakelijke dienstverlening (banken, verzekeringen), zorg, handel, bouw & vastgoed, industrie en telecom, alsmede in diverse non-profitsectoren als politie en overheid.

BrightHouse is onderdeel van Imtech ICT.