Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Cultuurpark Westergasfabriek krijgt kunstENhuis

Donderdag 4 september om 16 uur wordt gevierd dat het hoogste punt is bereikt van het nieuw te bouwen kunstENhuis in het Cultuurpark Westergasfabriek. Portefeuillehouder Dick Jansen zal dit moment officieel bezegelen met het plaatsen van de vlag op het hoogste punt. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn!

Het kunstENhuis bestaat uit een culturele werkplaats en een artist-in-residence.

In de culturele werkplaats kunnen kunstenaars van alle disciplines op projectbasis werken aan nieuwe producties, in nieuwe samenwerkingsverbanden en ondersteund door de nieuwste apparatuur. Het is een multifunctionele cultuurwerkplaats voor trendsettende kunstenaars uit stadsdeel Westerpark en aangrenzende stadswijken. De nadruk ligt op innovatieve crossovers, coproducties en experimenten. Startende en gevestigde kunstenaars krijgen hier de unieke mogelijkheid om hun creatieve ondernemerschap uit te bouwen in een professionele en supermoderne omgeving.
Met deze culturele werkplaats draagt het stadsdeel Westerpark volop bij aan een klimaat van creatief en innovatief kunstondernemerschap.

De artist-in-residence biedt kunstenaars de gelegenheid om gedurende een bepaalde periode te leven en werken in het hart van het Westergasterrein. De kunstenaar geeft tussentijds exposities, lezingen en/of workshops. Zo ontstaat een uitwisseling tussen kunstenaars en wordt een brug geslagen tussen kunstenaars en moderne technologie. Buurt- en stadsbewoners worden meer betrokken bij kunst- en cultuurproducties en kunstenaars en inwoners van Amsterdam vergroten hun kennis en netwerk.
De residence bestaat uit een gebouw van twee bouwlagen met een vloeroppervlakte van ieder 63m2. De inrichting ervan zal basic zijn; de kunstenaars creëren er hun eigen sfeer.
De artist-in-residence is een eigentijds fenomeen dat in New-York, Barcelona en Parijs al in opmars is. Amsterdam heeft een artist-in-residence op de Zuidas, gericht op het bank- en handelswezen. Het Westergasterrein is een unieke, inspirerende en creatieve locatie waar een artist-in-residence thuis hoort.

Het Cultuurpark Westergasfabriek in stadsdeel Westerpark, dat thans behoort tot nationaal cultureel erfgoed, ontwikkelt zich tot een belangrijk centrum van de creatieve industrie in Amsterdam. Er wordt geïnvesteerd in een culturele infrastructuur die cross-overs tussen verschillende kunsten en culturen bevordert.

Adres kunstENhuis:
Cultuurpark Westergasfabriek
Polonceau-kade 26 en 28
1014 DA Amsterdam