Appeltjes van Oranje meer dan bekroning

04/09/2008 10:11

Oranje Fonds

De Appeltjes van Oranje worden volgend jaar voor de zevende keer door prinses Màxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, uitgereikt. De prijzen gaan naar drie bijzondere initiatieven die zich inzetten voor structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving. Uit onderzoek naar winnaars van voorgaande jaren blijkt dat een Appeltje van Oranje meer dan alleen een bekroning van het initiatief is. Het zorgt voor meer erkenning, eenvoudiger subsidiestromen en meer deelnemers of vrijwilligers. De werving van nieuwe initiatieven start deze week.

De Appeltjes van Oranje worden volgend jaar voor de zevende keer uitgereikt. Uit onderzoek naar winnaars van voorgaande jaren blijkt dat een Appeltje van Oranje voor een positieve ontwikkeling van het initiatief zorgt. De erkenning is van groot belang zowel intern als extern. Het levert meer deelnemers en vrijwilligers op. Daar komt bij dat subsidie-aanvragen eenvoudiger worden.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: 'Ieder jaar melden zich weer meer initiatieven aan die meedingen naar een Appeltje van Oranje. We zien vele, bijzondere projecten die ontmoeting tussen groepen mensen stimuleren. Eén van de belangrijkste pijlers van het Oranje Fonds. Het is verheugend om te merken dat een Appeltje van Oranje de initiatieven zo versterkt zowel naar binnen als naar buiten toe. Het is een signaal voor elk initiatief om zich aan te melden voor een Appeltje van Oranje.'

Eind oktober zijn er vijf regionale voorrondes. Zo maken initiatieven uit elke provincie kans om genomineerd te worden voor een Appeltje van Oranje. Tien geselecteerde initiatieven per regio krijgen elk 10 minuten om zich te presenteren aan de andere geselecteerden en het Oranje Fonds. Na iedere voorronde worden twee initiatieven genomineerd. Uit de tien genomineerden worden uiteindelijk drie winnaars gekozen door een speciale commissie van het Oranje Fonds bestuur. Dit zijn bijzondere initiatieven die een brugfunctie vervullen tussen bijvoorbeeld verschillende culturen, seksen, klassen en generaties, maar ook tussen mensen mét en zonder (verstandelijke) beperking.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer 22 miljoen euro uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere projecten die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Voordrachten kunnen tot 25 september a.s. bij het Oranje Fonds worden ingediend via www.oranjefonds.nl/appeltjes09. De Appeltjes van Oranje 2009 worden in mei volgend jaar op Paleis Noordeinde uitgereikt.





http://www.oranjefonds.nl/appeltjes09