Gemeente Spijkenisse


Koninklijke onderscheiding voor Simon van Nood

04 september 2008

S. van Nood

Burgemeester Salet reikte dinsdag 2 september 2008 een Koninklijke onderscheiding uit aan Simon van Nood. De uitreiking vond plaats in de Burgerzaal van het stadhuis tijdens de afscheidsreceptie van de heer van Nood.

De heer Van Nood was vanaf 1973 tot 1979 actief als deelraadslid deelgemeente Charlois. Hij was met name actief in buurt- en wijkcontacten. Aan deze werkzaamheden besteedde hij ongeveer 20 uur per week.

Vanaf 1982 tot heden is de heer Van Nood lid van de gemeenteraad van Spijkenisse. Sinds 2003 is hij tevens voorzitter van de raadscommissie Algemene Zaken. Ongeveer 24 uur per week is de heer Van Nood actief met bovenstaande werkzaamheden. Sinds 2002 is de heer Van Nood plaatsvervangend voorzitter van de raad.

Raadslid in Spijkenisse
De heer Van Nood is in 1982 in de raad van Spijkenisse gekomen. Hij is tot op heden onafgebroken raadslid geweest. Onafgebroken in een eenmansfractie. De laatste jaren laat hij zich ondersteunen door een schaduwfractie met o.a. steunfractieleden, die in verschillende raadscommissies werkzaamheden doen. Van 1982 tot 2002 heeft de heer Van Nood in de gemeenteraad gezeten namen de combinatie SGP - GPV - RPF, vanaf 2002 is hij raadslid namens de combinatie ChristenUnie/SGP. Per 1 september staat hij zijn raadszetel af aan de vertegenwoordiger van de ChristenUnie.

Openbare orde en veiligheid
De portefeuille openbare orde en veiligheid stond centraal in zijn loopbaan als raadslid. Met groot uithoudingsvermogen bepleitte hij (met moties) vanaf begin jaren negentig het aanstellen van stadswachten. Dat is uiteindelijk gerealiseerd in de vorm van toename en structurering van bijzondere opsporingsambtenaren en stadswachten die werden aangestuurd door de politie, maar rechtspositioneel onder de gemeente vallen. Buitengewoon alert was en is de heer Van Nood op de uitvoering van de rampenbestrijding. In de laatste jaren spitsen zijn bijdragen bij de algemene beschouwingen zich vooral toe op het beleidsgebied milieu.

De heer Van Nood had een goede neus voor onderwerpen. Het aantal moties dat hij indiende, die het niet haalden, zijn in al die jaren op nauwelijks twee handen te tellen. In 2006 en 2007 is de heer Van Nood voorzitter geweest van de Vertrouwenscommissie. In de ogen van `vriend en vijand' heeft hij op kundige en doeltreffende wijze leiding gegeven aan deze commissie. De burgemeesterwisseling heeft onder zijn leiding zonder commotie plaats gevonden.