Gemeente Castricum

Clusius College niet naar Zanderij

Inleiding

In 2005 heeft de gemeenteraad van Castricum de wens geuit tot verplaatsing van de VMBO Groenschool Clusius College van de Oranjelaan naar de Zanderij, als onderdeel van een gebiedsontwikkeling voor de totale Zanderij waar ook het Groenhuis (kantoor Landschap Noord Holland en andere `groene' instellingen) deel van uitmaakte. Aanleiding daarvoor was de huisvestingssituatie van Clusius: de bestaande school aan de Oranjelaan heeft een tekort aan praktijk- en gymfaciliteiten en is wat betreft het aantal lokalen berekend op 800 leerlingen en is dus veel te klein. Al jaren staan er noodlokalen op het voormalige Heliosterrein. Dit terrein is in bezit van de gemeente en is bedoeld voor woningbouw.

Sindsdien is via twee sporen aan deze opgave gewerkt.


1. Verkenning ruimtelijke haalbaarheid / inpasbaarheid

De ruimtelijke mogelijkheden van vestiging van de school in de Zanderij zijn verkend in de gebiedsvisie Zanderij. Deze is voor de zomer van 2006 door de gemeenteraad vastgesteld.

De nieuwe bebouwing in het gebied, waaronder Clusius, kon echter niet zondermeer op medewerking van de Provincie rekenen: de Zanderij ligt in een zgn. uitsluitingsgebied. Daarom is de visie op verzoek van de provincie aangevuld met een Beeldkwaliteitsplan (2007). Hieruit volgde weer een nadere ruimtelijke uitwerking voor het Zanderijgebied, waarbij ook een globale financiële verkenning werd gedaan. Kosten voor aanleg van een fietstunnel onder het spoor ter hoogte van de Kramersweg, verleggen van de Puikman, een rotonde op de Beverwijkerstraatweg, herinrichting Vitesseterrein, investeringen in het groene gebied (o.a. aanleg van een nieuw duin) maakten hier onderdeel van uit. De raad werd hierover in april 2008 geïnformeerd en daarbij werd aangegeven dat er nog een half jaar nodig was om alles definitief af te ronden en van de definitieve financiële consequenties te voorzien.

Momenteel worden de resultaten van dit onderzoekstraject samengebracht in een aangepaste gebiedsvisie die in oktober aan de raad zal worden gepresenteerd. Dit alles met het doel de condities te scheppen voor een aanzienlijke verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de Zanderij door herstructurering van bebouwing, versterking van het groen en verbetering van de verkeersstructuur.


2. Verkenning financiële haalbaarheid

De nieuwbouw voor een school met 1.000 leerlingen brengt een aanzienlijke investering met zich mee. Bij de verkenningen is voor Clusius College uitgangspunt geweest dat de investering voor de nieuwbouw van de school aan de Puikman bekostigd moet worden uit de opbrengst van de huidige eigendomslocatie aangevuld met het budget dat de school beschikbaar heeft voor uitbreiding van het bestaande gebouw.

Ook is woningbouw aan de Oranjelaan als uitgangspunt gehanteerd, mede vanwege de wens van de gemeenteraad voor woningbouw op het Heliosterrein, dat immers direct grenst aan het terrein van de school. In de afgelopen 2 jaar zijn samen met ontwikkelaar BPO, die de beoogde nieuwbouwlocatie in eigendom heeft (voorheen `Terlouw'), verschillende varianten verkend, waarbij al snel duidelijk was dat de inbreng van het Heliosterrein noodzakelijk was om überhaupt een financieel haalbaar plan te kunnen ontwikkelen.

De opbrengsten die uit de beide terreinen zouden kunnen worden gegenereerd volgens bovenstaande uitgangspunten blijken uiteindelijk niet voldoende om de investering in de nieuwbouw te kunnen dragen. De stijging van de bouwkosten van de afgelopen jaren heeft het tekort verder vergroot, waardoor verplaatsing naar nieuwbouw aan de Zanderij feitelijk onhaalbaar is geworden.

Conclusie

Na een lange periode van onderzoek, waarbij verschillende varianten zijn onderzocht en elk van de betrokken partijen inzet, motivatie en creativiteit heeft getoond om een haalbaar plan te bedenken, heeft dit helaas niet tot het gewenste resultaat geleid. Partijen zijn daarover teleurgesteld, maar delen deze conclusie en sluiten het haalbaarheidsonderzoek af in goede verstandhouding.

Was deze uitkomst eerder te voorzien?

Nee, omdat de slagingskansen vooral ook afhankelijk zijn geweest van de bouwmogelijkheden in zowel de Zanderij en aan de Oranjelaan . Het verkennen van het `ruimtelijke spoor' heeft zoals bekend veel langer geduurd dan verwacht, mede door het opstellen van het beeldkwaliteitsplan.

Wat betekent dit voor het Clusius College?

De noodzaak van adequate huisvesting bestaat nog steeds. Daarom moet in overleg met gemeente snel een haalbaar plan worden ontwikkeld voor uitbreiding van de huidige school aan de Oranjelaan. De mogelijkheden van invulling van het Heliosterrein moeten daarbij integraal worden betrokken.

Wat betekent dit voor de bouw van het Groen Huis?

Landschap Noord-Holland kampt al jaren met een te krappe huisvesting voor haar kantoormedewerkers in Castricum. Door de vertraging van de plannen rond de Zanderij was Landschap Noord-Holland gedwongen een ander pand te zoeken. Dat is nu gevonden in Heiloo waar per 1 November tijdelijk een kantoor wordt gehuurd. Alle kantoormedewerkers van Landschap Noord-Holland en het IVN Consulentschap Noord-Holland krijgen daar een werkplek. Landschap Noord-Holland streeft nog steeds naar een duurzame oplossing voor haar huisvesting door bouw van een (klimaatneutraal) kantoorpand in de Zanderij.

Wat betekent dit voor de gebiedsvisie Zanderij?

Dat er een partner afvalt voor de herontwikkeling van de Zanderij valt te betreuren. Maar het doel van de gebiedsvisie Zanderij, namelijk de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en structuur van de Zanderij door herstructurering van bebouwing, versterking van het groen en verbetering van de verkeersstructuur blijft overeind staan. Voor de driehoek Puikman/spoorlijn/Beverwijkerstraatweg zal een nieuwe partij moeten worden gevonden. Ook behoort behoud en versterking van sportcomplex Vitesse nog steeds tot de uitgangspunten. Aangezien de gebiedsvisie gefaseerd uitgevoerd gaat worden (start met realisatie Groenhuis) hoeft dit geen probleem te zijn. Met de visie geeft de gemeenteraad aan welke ruimtelijke kwaliteit wordt nagestreefd.

Verdere procedure

De gebiedsvisie Zanderij wordt afgerond. Op 1 oktober is er een informatieavond voor raad en geïnteresseerden. Daarna zal de visie ter bespreking worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad op hoofdlijnen met de visie instemt, volgt in de maand november een periode van inspraak, waarna de visie in januari door de gemeenteraad
- eventueel aangevuld op basis van de inspraakresultaten- kan worden vastgesteld.