Gemeente Groningen

Nieuwe sirenemasten in Stad
De stad Groningen krijgt twee binnenkort twee nieuwe sirenemasten. Ze komen aan de Molukkenstraat, ter hoogte van de Timorstraat in de Korrewegwijk en aan de Noodweg, ter hoogte van de Maresiusstraat in de wijk Gravenburg. Volgend jaar komen er nog twee masten bij, in de wijken Vinkhuizen (omgeving Basaltstraat) en de Oranjebuurt. Daarmee moet de sirene in de hele stad te horen zijn.

Na de plaatsing van de eerste twee sirenes telt de stad Groningen er in totaal veertig. De masten kosten vijftigduizend euro. Tot 1 januari 2008 betaalde het Rijk ze, maar vanaf dit jaar zijn de kosten voor plaatsing van extra sirenes voor rekening van de gemeente.

Cell broadcast
Naast de sirenes komt er ook een nieuwe manier om burgers te waarschuwen: cell broadcast. Daarbij kunnen burgers in een bepaald gebied via sms worden gealarmeerd, geïnformeerd en geïnstrueerd over een ramp, crisis of gevaarlijke situatie. Het gaat om een techniek waarbij de tekstberichten via radiogolven naar mobiele telefoons gaan. De sirenes worden de komende jaren niet afgeschaft.

Een overzicht van alle sirenemasten is te vinden op www.antenneregister.nl.
Meer informatie over cell broadcast staat op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: www.minbzk.nl en op de site van het Expertisecentrum Risico en Crisiscommunicatie: www.risicoencrisis.nl.