Nieuw-Vlaamse Alliantie


Meeste scholen niet klaar voor leerlingen met handicap (04/09/08)

Met het leerzorgplan wil Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke leerlingen met een handicap vanaf het schooljaar 2009-2010 vlotter laten doorstromen naar het regulier onderwijs. Vele ouders toonden zich echter al ongerust dat hun kinderen niet meer in het bijzonder onderwijs terecht zouden kunnen als ze dat wensen. De expertise en begeleiding in het bijzonder onderwijs wordt door heel veel ouders hoog ingeschat voor de toekomst van hun kinderen. Ook de leerkrachten en onderwijsvakbonden staan zeer kritisch ten opzichte van de plannen van de minister. Geïntegreerd onderwijs is ongetwijfeld in vele gevallen een meerwaarde voor de leerlingen met een handicap en hun klasgenoten, maar dat is enkel het geval als er ook voldoende ondersteuning en begeleidende maatregelen zijn zowel voor de leerling als de leerkracht.

Uit het antwoord van de minister op een vraag van Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) blijkt nu echter dat vele scholen ook gewoon fysiek nog niet klaar zijn om leerlingen met een handicap te ontvangen. Helga Stevens peilde in een schriftelijke vraag naar de toegankelijkheid van de schoolgebouwen voor leerlingen met een handicap. De resultaten blijken barslecht.

Naar aanleiding van de vraag van Helga Stevens maakte de minister enkele resultaten bekend uit het nog niet afgesloten onderzoek in het kader van de "schoolgebouwenmonitor". Daaruit blijkt dat slechts 1/3e van alle scholen, over alle onderwijsniveaus heen, volledig toegankelijk is voor leerlingen met een handicap. Bijna de helft van de vestigingsplaatsen zijn zelfs niet of slechts in geringe mate toegankelijk voor leerlingen met een handicap. Deze onderzoeksresultaten zijn nog rooskleurig, want de toegankelijkheid van de toiletten werd niet nagegaan. Dit zal ongetwijfeld voor veel van de 8482 scholen in Vlaanderen nog een zwaar struikelblok zijn.

Wat de verschillen tussen de onderwijsniveaus betreft, blijkt dat de problemen op het vlak van toegankelijkheid voor gehandicapten het meest uitgesproken zijn in het secundair onderwijs en de internaten. Dat kan waarschijnlijk verklaard worden door het feit dat de secundaire scholen vaak veel grootschaliger zijn. In het buitengewoon onderwijs (die ook meegenomen zijn in de studie) zijn de scores het best.

Helga Stevens wil niet dat de kinderen in een avontuur worden meegesleept en dringt dan ook aan dat de minister duidelijkheid schept omtrent de haalbaarheid om het volledige leerzorgplan vanaf het volgend schooljaar al door te voeren. Het leerzorgplan bevat goede elementen, maar minstens voor een aantal facetten is er volgens Helga Stevens, in het belang van de leerlingen en de leerkrachten, meer tijd nodig om alles optimaal te laten verlopen.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be