VVD


4-9-2008

VVD-Europarlementariƫr Jan Mulder vindt een Europese bodemrichtlijn overbodig

De milieucommissie van het Europees parlement heeft vandaag, een mondelinge vraag aan de Europese Raad gesteld, of de bodemrichtlijn binnenkort weer op de agenda van de Europese Raad komt te staan.

Dit is door de Raad bevestigd. In het debat dat daarop volgde heeft Jan Mulder zoals eerder, zich sterk tegen de noodzaak van een Europese bodemrichtlijn gekeerd.

Jan Mulder: "Een Europese bodemrichtlijn is overbodig gezien de reeds bestaande Europese wetten die de bescherming van de bodem regelen, zoals de kaderrichtlijn water en de grondwaterrichtlijn. Daarnaast worden boeren onder de verplichte randvoorwaarden (cross compliance) ook al verplicht de bodem te beschermen. Bovendien hebben veel lidstaten op nationaal niveau al effectieve maatregelen genomen. Het agrarische bedrijfsleven heeft al te maken met hoge administratieve lasten, waardoor dubbelzinnige regelgeving absoluut niet gewenst is."

In plaats daarvan wil Jan Mulder dat de Europese Commissie bevordert, dat lidstaten lering trekken uit de goede ervaringen met bodemsanering elders in Europa. Bovendien moet eerst worden bekeken wat de effecten van de huidige milieuwetgeving zijn op de bodem, voordat er aan nieuwe wetgeving begonnen kan worden.