TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

4 september 2008

HR-professional zet deur open voor Wajonger

Momenteel kent Nederland 167.000 Wajongers - jongeren met een arbeidshandicap. De totale kosten van uitkeringen voor deze groep zijn gestegen tot 2 miljard euro. Wajongers kunnen echter heel goed de oplossing zijn voor een nijpend tekort op de arbeidsmarkt en voor de vergrijzing die op de loer ligt. TNS NIPO Consult onderzocht, in opdracht van CrossOver en de VAC, wat HR-professionals vinden van het in dienst nemen van Wajongers in hun organisatie. En wat blijkt? Ruim vier op de tien HR-professionals (42%) zijn bereid een Wajonger in dienst te nemen.

Bij 99 procent van de organisaties worden werkzaamheden uitgesteld. Ruim de helft van deze werkzaamheden (56%) zou prima door Wajongers gedaan kunnen worden, aldus de HR-professionals. Een kwart (23%) van de HR-professionals ziet dus kans tot job carving in de eigen organisatie. Hierbij worden nieuwe functies gecreëerd op basis van simpele werkzaamheden.

Hans Kamps, voorzitter van CrossOver en kroonlid van de Sociaal Economische Raad: `Zoals we nu bezig zijn kan het niet langer. We kunnen mensen met potentieel niet blijven afschrijven in de Wajong terwijl er krapte op de arbeidsmarkt heerst. Het moment is gekomen het tij te keren. Ik roep de overheid op bedrijven sociale vouchers te geven waarmee zij hun organisatie kunnen laten doorlichten. Vervolgens worden Wajongers geplaatst op de gecreëerde plekken.'

De grootste barrières voor het aannemen van Wajongers bij HR-profesionals die niet van plan zijn een Wajonger aan te nemen, zijn de extra aandacht die je aan een Wajonger moet schenken, de extra tijd die het kost en het niet zien van de toegevoegde waarde. HR-professionals die het in dienst nemen van Wajongers wel zien zitten, noemen het verlagen van de werklast, het opknappen van eenvoudige klussen en het hebben van een sociaal gezicht als belangrijkste drijfveren.

Tot slot laat - zo blijkt uit het onderzoek - het adagium `onbekend maakt onbemind' zich gelden. HR-professionals bekend met de Wajong-regeling zijn anderhalf maal zo vaak geneigd een Wajonger in dienst te nemen dan HR-professionals onbekend met deze regeling.

Frans Hoebink, algemeen directeur Verenigde Arbeidskundige Compagnie: `Binnen een bedrijf moet iedereen rendabel zijn en toegevoegde waarde bieden aan de organisatie. En, zo weten we uit ervaring, Wajongers kunnen dat!'

De onderzoeksresultaten zijn nog maar het topje van de ijsberg. In de nabije toekomst start TNS NIPO met een online webcommunity waarin HR-professionals vanuit heel Nederland kunnen sparren over alles op het gebied van Wajongers en het bedrijfsleven.

Bij verspreiding of publicatie graag de bron TNS NIPO Consult gebruiken. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Daniël Sligte (tel: 020 522 59 72) van TNS NIPO Consult, met Frans Hoebink (tel: 016 232 24 64) van de VAC, of met Brigitte van Lierop (tel: 06 518 136 90) van CrossOver.