CPNB


Persbericht 4-9-2008
Twee vrouwen van Harry Mulisch herschreven
Nederland Leest besteedt aandacht aan laaggeletterden

Ook laaggeletterden kunnen dit jaar meedoen aan de nationale campagne Nederland Leest. Er komt daarvoor een speciale herschreven uitgave van Harry Mulisch' Twee vrouwen, het boek dat van 17 oktober t/m 14 november centraal staat in Nederland Leest. Het boek zal gratis verspreid worden via de openbare bibliotheken. Doel van Nederland Leest is dat zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd hetzelfde boek lezen en er met elkaar over discussiëren. Voor de laaggeletterdenversie is een hertaling van het boek gemaakt, opdat mensen die grote moeite hebben met lezen ook aan de openbare discussies mee kunnen doen. De speciale editie is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van OC&W, aldus Stichting CPNB, de organisator van Nederland Leest.

Stichting Lezen & Schrijven startte in 2007 met een boekenreeks voor mensen die moeite hebben met lezen onder de naam Leeslicht. De speciale herschreven uitgave van Harry Mulisch' Twee vrouwen wordt het tiende boek in deze Leeslicht-reeks. Onder de doelgroep van Leeslicht vallen - naast onder meer migranten - de naar schatting anderhalf miljoen laaggeletterden; mensen boven de zestien die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Zij zijn niet in staat alle gedrukte of geschreven informatie te lezen. In de hertaling zijn zinnen korter, en moeilijke woorden weggelaten. Door middel van een hertaling krijgt een grote groep mensen in Nederland beter toegang tot literair werk.

De Leeslicht-editie van Twee vrouwen, hertaald door Marian Hoefnagel, is de vijfde uitgave binnen de campagne Nederland Leest. Naast de bibliotheekeditie, die gratis verspreid wordt onder leden van de openbare bibliotheken, is er ook dit jaar een editie voor leerlingen van klas 4-havo en 4-vwo, een luxe boekhandelseditie en een uitgave met een blanco kaft. Lezers kunnen voor deze uitgave zelf een omslagontwerp maken.

Nederland Leest bestaat sinds 2006. In dat jaar stond het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion centraal, dat verscheen in een oplage van 725.000. In 2007 werden 957.500 exemplaren van De gelukkige klas van Theo Thijssen gratis verspreid onder leden van de openbare bibliotheken. De oplage van het Nederland Leest-boek 2008 wordt later dit jaar bekendgemaakt. Twee vrouwen beleeft dan haar 24ste druk. Philip Freriks is voor het derde achtereenvolgende jaar ambassadeur van Nederland Leest. Annejet van der Zijl schrijft de Lofrede op het boek.