Gemeente Venlo


3-9-2008

Start proef gescheiden inzameling kunststofverpakkingen in Venlo

Wethouder Twan Beurskens gaf onlangs het startsein voor de proef met het gescheiden inzamelen van verpakkingsmaterialen zoals blik, PET-flessen en overige kunststofverpakkingen. In Venlo en Tegelen doen 2000 huishoudens mee aan de proef die een half jaar duurt.

Uit de analyse van huisvuil in Venlo blijkt dat bijna de helft van het volume van het aangeboden huisvuil uit verpakkingsmaterialen bestaat. 91% hiervan is kunststof. Op dit punt kan met gescheiden inzameling dus een flinke winst behaald worden, aldus verantwoordelijk wethouder Twan Beurskens. Als we in Venlo alle kunststofverpakkingen zouden hergebruiken, levert dat een CO2-reductie van 7.500 ton per jaar op.

De proef vindt plaats in de omgeving van het Gelreplein in Venlo en in de omgeving van het Glazenapplein in Tegelen. Op beide locaties komt, in de buurt van supermarkten, tijdens de proefperiode één Retourterminal+ (RT+) te staan. Dit is een volledig geautomatiseerde innamezuil voor kleine PET-flessen en blik.

Nieuwe containers

De bewoners die deelnemen aan de proef krijgen tijdens de proefperiode een andere container voor restafval. De grijze container wordt vervangen door een container met een tussenschot, waardoor de container uit twee gedeeltes bestaat. In één gedeelte kan men het kunststofverpakkingsmateriaal gooien, de andere helft is voor het overige restafval.

De ondergrondse containers waarvan bewoners van hoogbouw in Venlo gebruik maken, worden op dit moment alleen gebruikt voor restafval. Tijdens de proef wordt op de twee proeflocaties één ondergrondse container gebruikt voor restafval en één voor kunststofverpakkingen. Alle deelnemers aan de proef krijgen een afsluitbare bewaaremmer van 25 liter voor binnenshuis, waarin zij kunststofverpakkingen onmiddellijk kunnen scheiden van het overige afval. Bovendien hoeft men hierdoor niet voor iedere fles naar de container.

In februari 2009 eindigt de proef. Als uit de evaluatie blijkt dat de proef geslaagd is, zal de gescheiden inzameling van verpakkingsmaterialen in 2009 gemeentebreed ingevoerd worden.

Prijzen winnen

Ook u kunt meedoen aan de proef. Want de retourterminals bij de beide supermarkten zijn voor iedereen. Als u uw PET-flesjes en blik daar inlevert, ontvangt u een bonnetje. Met het lotnummer dat hier op staat, maakt u kans op leuke prijzen zoals tegoedbonnen voor de supermarkt en zelfs een ballonvaart! De winnende lotnummers worden wekelijks bekend gemaakt op www.venlo.nl en in de beide supermarkten.