Gemeente Rotterdam

Tijdens de buitengewone raadsvergadering op 4 september sprak de raad over het ontslag van de heer drs. O. Kaya als wethouder. Vervolgens werd de heer Rik Grashoff benoemd als nieuwe wethouder Participatie en Cultuur.

Ontslag van de heer drs. O. Kaya als wethouder
Wethouder Kaya stapte 23 juli op als wethouder Participatie en Cultuur. De wethouder gaf aan te weinig steun van de coalitiepartijen te ervaren. Vrijwel alle fracties wilden spreken over het gevoel van de heer Kaya, of het terecht was, over de gang van zaken en de rol van de voorzitter van de PvdA-fractie.

Leefbaar Rotterdam maakte zich boos over de gang van zaken rond het vertrek en hoe de opgelopen achterstand ingelopen kan worden.

D66 wilde weten of het college en de coalitiepartijen nog vertrouwen hadden in het optreden van de wethouder. Als dit niet zo was, waarom was dit dan niet bekend?

De voorzitter van de PvdA-fractie zei dat er de afgelopen tijd veel gespeculeerd is en gaf aan dat de verklaring van de heer Kaya en de fractie van GroenLinks het enige politieke feit is. De voorzitter vertelde dat hij gesproken had met de heer Kaya over de gang van zaken. De fractie gaf aan dit ook met andere collegeleden te doen. In januari heeft de PvdA haar zorgen over het functioneren geuit bij de voorzitter van de GroenLinks-fractie. Er is een stevig gesprek geweest in juli, waarin de PvdA aangegeven heeft het optreden van de heer Kaya nog niet overtuigend te vinden. De voorzitter van de PvdA-fractie zei de heer Kaya niet de wacht te hebben aangezegd. Hij gaf ook aan geen actie te hebben ondernomen om een mogelijk vertrek te voorkomen.

De SP-fractie hekelde de gang van zaken en de rol van GroenLinks in de coalitie. De gang van zaken zorgde ervoor dat het vertrouwen in de lokale politiek een deuk heeft opgelopen. De fractie vond het jammer dat de heer Kaya niet het gesprek wilde aangaan.

De VVD gaf aan verrast te zijn dat de heer Kaya op deze wijze is opgestapt. De VVD en het CDA gaven aan de wethouder te steunen. Ze vonden het, net als de SP, jammer de heer Kaya niet te kunnen spreken. De fractie steunde daarnaast de ingezette lijn van GroenLinks.

Het CDA vond het positief dat GroenLinks ervoor heeft gekozen in de coalitie te blijven.

De CU-SGP verbaasde zich erover dat de heer Kaya geen verklaring aan de raad heeft afgelegd en zijn brief niet zelf heeft ondertekend. Ook de rol van de loco-burgemeester en fractievoorzitter vond de fractie onduidelijk als er functioneringsgesprekken binnen de coalitie worden gevoerd. Zeker in het licht van het duale bestel. Als er al kritiek was op het optreden van de wethouder, waarom koos de coalitie er niet voor dat in de raad te bespreken? Ook de CU-SGP vond het jammer de heer Kaya niet te spreken te krijgen.

GroenLinks gaf aan het vertrek van de wethouder pijnlijk te vinden, omdat hij te weinig steun ervoer. Toch wilde de fractie doorgaan met het uitvoeren van het coalitieakkoord. De fractie heeft de afgelopen tijd ervaren dat het functioneren van de heer Kaya kritisch gevolgd werd en de uitvoering niet soepel verliep. Veel onduidelijkheid is ontstaan door de snelheid waarmee het ontslag is ingediend en de wijze waarop.

Wethouder Kriens zei dat zij het niet vreemd vond dat zij gevraagd is om als waarnemer bij het gesprek aanwezig te zijn. Wethouder Kriens gaf ook aan dat de ontslagbrief van de heer Kaya ondertekend was door de gemeentesecretaris, omdat de heer Kaya daartoe de opdracht heeft gegeven.

Benoeming en installatie van de heer ir. H.R. (Rik) Grashoff als wethouder
GroenLinks gaf aan de stad mee te willen blijven besturen. Ze droeg daarom Rik Grashoff voor als wethouder. De SP, CU-SGP en VVD vonden het jammer dat de heer Grashoff zijn woonplaats Delft niet wil verruilen voor Rotterdam. Ook al zijn er over anderhalf jaar verkiezingen. Leefbaar Rotterdam gaf aan in het cv geen enkele relatie tot participatie en cultuur te ervaren. De fractie vond dat voor die portefeuille niet wenselijk. Zeker omdat de uitvoering achterstand heeft opgelopen. De partij stemde tegen de benoeming. Uiteindelijk stemden 26 leden voor, 10 tegen en 6 voor mevrouw Wijntuin van de PvdA. De heer Grashoff werd benoemd en geïnstalleerd. De raad heeft ook besloten dat de heer Grasshof in Delft mag blijven wonen voor de komende periode.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?
De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel en per agendapunt worden bekeken.